Turizmin çeşitlendirilmesi kapsamında sörf okulları: Çeşme - Alaçatı örneği
Surf schools within the scope of tourism diversification: Çeşme - Alaçati example
  1. Tez No: 802215
  2. Yazar: ALİHAN ÖZKAVAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİKE ESENTAŞ DEVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Turizm, Sports, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Rekreasyonel Turizm, Turizm Popülasyonu, Sörf, Nitel Araştırma, Recreational Tourism, Tourism Population, Surf, Qualitative Research
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rekreasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Rekreasyonel aktiviteler, bireylerin dinlendikleri, eğlendikleri ve yaparak yaşayarak öğrendikleri aktivitelerdir. Bu aktiviteler bireylerin psikolojik ve fiziksel iyi oluşlarına yardımcı olduğu düşünülmektedir. Dolayısıyla rekreatif aktivitelerin hayatımızdaki yeri ve önemi yadsınamaz. Bu çalışma, Çeşme Alaçatı bölgesinde yer alan sörf okullarının gözünden, Alaçatı beldesinin rekreasyonel turizm popülasyonunu incelemek, potansiyelini ortaya koymak ve gelişim için öneriler getirmeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın çalışma grubu amaçlı örneklem yöntemlerinden, benzeşik örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Çalışmaya, Alaçatı beldesinde yer alan sörf okullarının üst düzey yöneticileri katılmıştır. Araştırmada nitel veri toplama aracı olarak görüşme yöntemi kullanılacaktır. Birinci bölümde araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgilere ilişkin (yaş, cinsiyet, medeni durum vb.) sorular, ikinci bölümde ise araştırmacı tarafından belirlenen yarı yapılandırılmış görüşme soruları yer almıştır. Araştırmanın sonucunda elde edilen veriler betimsel ve içerik analizi kullanılarak NVIVO 10 paket programı ile modellemesi, tema ve alt temaların oluşturulup sunulması sağlanmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular ışığında araştırmaya katılım gösteren kadın ve erkek yöneticilerin 36-68 yaş arasında olduğu görülmüştür. Katılımcılara toplam 5 soru yöneltilmiştir. Bununla birlikte elde edilen bulgularda, sorulan sorulara ilişkin kısa başlıklar oluşturulmuş ve ticari rekreasyon, eğitim, popülarite, pandemi, coğrafi konum, konaklama, profesyonel başarı, uluslararasılaşma, sponsorluk, özgürlük ve yaşam tarzı vb. temalar ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak, Alaçatı bölgesinin dünyada sörf turizm bölgeleri arasında önemli bir konuma sahip olduğu, bu anlamda popülaritesinin korunabilmesi adına pazarlama alanında önemli çalışmaların yapılması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Alaçatı özelinde, sörf turizminde kalifiye eleman eksikliği yaşandığı ifade edilmiştir. Bu eksikliğin giderilebilmesi adına, Spor Bilimleri Fakültelerinde yetişmiş, ön eğitimi almış, bireylerin sörf turizmine adaptasyon sürecinin daha rahat geçtiği belirtilmektedir. Dolayısıyla sörf okullarının yeterli kalifiye eleman kadrosuna sahip olması, istenilen hizmet kalitesine ulaşmasında önemli bir yere sahip olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Recreational activities are activities that individuals relax, have fun and learn by doing. These activities are thought to help individuals become psychologically and physically well. Therefore, the place and importance of recreational activities in our lives cannot be denied. This study aims to examine the recreational tourism population of Alaçatı town, to reveal its potential and to make suggestions for development through the eyes of surf schools in Çeşme Alaçatı region. The study group of the research was determined by using the homogeneous sampling method, one of the purposeful sampling methods. Top managers of surf schools in Alaçatı town participated in the study. Interview method will be used as a qualitative data collection tool in the research. In the first part, there were questions about personal information (age, gender, marital status, etc.) prepared by the researcher, and in the second part, semi-structured interview questions determined by the researcher. The data obtained as a result of the research were modeled with the NVIVO 10 package program by using descriptive and content analysis, and themes and sub-themes were created and presented. In the light of the findings obtained in the research, it was seen that the male and female managers participating in the research were between the ages of 36-68. A total of 5 questions were asked to the participants. However, in the findings obtained, short titles were created regarding the questions asked, and commercial recreation, education, popularity, pandemic, geographical location, accommodation, professional success, internationalization, sponsorship, freedom and lifestyle etc. themes emerged. As a result, it has emerged that Alaçatı region has an important position among surfing tourism regions in the world, and in this sense, it is necessary to carry out important studies in the field of marketing in order to maintain its popularity. It has been stated that there is a lack of qualified personnel in surfing tourism in Alaçatı. In order to overcome this deficiency, it is stated that the adaptation process to surfing tourism is more comfortable for individuals who have been trained in the Faculties of Sports Sciences and have received pre-training. Therefore, it has been observed that surf schools have sufficient qualified personnel and have an important place in reaching the desired service quality.