Coronilla varia L. subsp. varia üzerinde farmakognozik bir araştırma
  1. Tez No: 80225
  2. Yazar: NAZAN ULUKUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEKİN TANKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Leguminosae, Coronilla varia subsp. varia L, Crownvetch, Kardiyoaktif heterozit, Kardenolit, Leguminosae, Coronilla varia L. subsp. varia, Crownvetch, Cardioactive heteroside, Cardenolide
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
58 ÖZET Coronilla vccria L. subsp. varia Leguminosae familyasına ait, çok yıllık, otsu, yükseliri veya sürünücü bir bitkidir. Yolkenarlannda, meralarda yetişmektedir ve hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Güney ve Doğu Avrupa' da, Rusya' da yaygındır. Batı ve Kuzey Avrupa' da naturalize olmuştur. Türkiye' de değişik yörelerde yetişmektedir. Yapılan çalışmalarda, Ankara civarında Konutkent' te yol kenarında 900 m den 18.07.1996 ve 16.06.1997 tarihlerinde toplanmış bitki numuneleri kullanılmıştır. Morfolojik incelemeler Haziran 1997 de toplanan bitki numunesi üzerinde yapılmıştır. Bu incelemelerde C. vaha subsp. varia' nın çokyıllık, otsu, dik veya sürünücü özellikte, 50-55 cm boyunda bir bitki olduğu görülmüştür. Yapraklan pennat parçalı, 21-23 foliollü; çiçek durumu umbella, 16-20 çiçekli, çiçekler leylak, beyaz ve pembe renktedir. Stamenler diadelf, (9) +1 olup meyva bir lomentumdur. Kimyasal çalışmalar ise, 1996 Temmuzunda toplanan bitkiler üzerinde yürütülmüştür. Kardiyoaktif heterozitlerin varlığının teyiti için, aglikon kısma dayanan (Baljet Reaksiyonu), oz moleküllerine dayanan (Keller-Kiliani Reaksiyonu) renk reaksiyonlarından yararlanılmıştır. Bitkinin kül ve gravimetrik su miktar tayini BP. 1993' e göre yapılmıştır. Kül miktarı %7.4, su miktarı %8.6 olarak tespit edilmiştir. C. varia subsp. varia' nın toplam kardiyoaktif heterozit miktarı kardenolitlerin fotometrik miktar tayin yöntemiyle tespit edilmiştir. Bu çalışma sonucunda, kardiyoaktif heterozit miktarı kuru madde üzerinden %0.033-0.044 olarak tayin edilmiştir.
Özet (Çeviri)
59 SUMMARY Coronilla varia L. subsp. varia to Leguminosae family, perennial herb with ascending or procumbent stems. It is found at road sides or pastures and is used as feed for animals. It is widespread in Southern and Eastern Europe and in Russia. It is to be naturalize West and North Europe. It grows different parts of Turkey. The plant material which were collected at the road sides of Ankara-Konutkent on 18. 7. 1996 and 16. 6. 1997 were used in the studies. Morphological investigations were made on the plant samples which were collected on June 1997. According to these investigations, it was determined that C. varia subsp. varia is perennial herb with ascending or procumbent stem plants up to 50-55 cm long. Leaves pinnate, with 21-23 pairs. Inflorescences umbellata, 16-20 flowered lavender, white and pink. Stamens are diadelphous, 9 and 1. The fruit lomentum. Chemical studies were carried out on the plant material which were collected on July 1996. In order to confirm the existence of cardioactive heteroside, the colour reactions which are based on aglikon part (Baljet Reaction) and sugar molecules (Keller-Kiliani Reaction) wei^used. The amount of ash and gravimetric water in the plant was determined according to BP. 1993. The amount of ash was found as 7.4% and that of water was 8.6%. The total cordioactive heteroside amount of C. varia L. subsp. varia was determinated by using the method of photometric.As a result of this study, the amount of cardioactive heteroside on the dry material was determined as 0.033-0.044 %.