Anadolu Selçuklu taç kapılarında yer alan motiflerin incelenmesi ve seramik yüzey üzerine uygulama örneği
Examination of motives in Anatolian Seljuk crown gates and application example of ceramic surface design
  1. Tez No: 802251
  2. Yazar: NURCAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT MERCİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Motif, Seramik, Taç Kapı, Tasarım, Ceramic, Crown Door, Design, Motif
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Seramik insanlık tarihi kadar eski bir geçmişe sahip olan, her dönemde çeşitli desen, form ve renklerde kullanılmakta olan bir malzeme olma özelliğine sahiptir. Seramik, aynı zamanda pek çok uygarlığın kültürel, dini ve sosyoekonomik özelliklerini günümüze aktaran bir kaynak niteliği taşımaktadır. Bulunduğu dönemden günümüze kadarki süreçte birçok değişim yaşayan seramikler çeşitlenmiş ve endüstri alanlarında da kullanılmaya başlanmıştır. Endüstriyel alandaki seramiğin kullanım biçimlerinden biri sofra seramiği sektörüdür. Sofra seramiği yüzey dekor tasarımlarının hazırlanma aşamasında tasarımcılar pek çok şeyden ilham almıştır. Bu noktadan hareket ile bunlardan birisi de yaşadığımız coğrafyaya ait olan mimari eserler üzerine yer alan motif, simge ve sembollerden esinlenerek özgün dekor tasarımları oluşturulmasıdır. Anadolu toprakları birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış geniş bir kültürel mirasa sahip olan coğrafi bir bölge özelliği taşımaktadır. Bu coğrafi bölgede yaşayan en önemli uygarlıklardan biri de Anadolu Selçukluları Uygarlığı olmuştur. Bulunduğu dönemde pek çok mimari yapıyı ve sanat eserini geleceğe miras bırakan bu uygarlık eserlerinde kullanmış olduğu motif, simge ve semboller ile günümüz tasarımcılarına ilham kaynağı olduğu düşünülmektedir. Yapılan bu çalışmada tarama modellerinden ilgili literatürlerin incelenmesi ve nitel araştırma yöntemlerinden gözlem tekniğinden faydalanılmıştır. Araştırma kapsamında Kütahya ilinde bulunan sofra seramiği üretimi yapan Keramika firması ile Türkiye ve Dünya'da sofra seramiği ve porselen sektöründe yer alan firmaların dekor tasarımları incelenmiştir. Yapılan incelemeler doğrultusunda Anadolu Selçuklu mimari yapılarının en önemli parçası olan taç kapılar üzerinde yer alan motif, simge ve sembollerden yola çıkılarak yeni yüzey dekor tasarımları hazırlanmış, baskısı yapılmış ve analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ceramic has the feature of being a material that has a history as old as human history and is used in various patterns, forms and colors in every period. Ceramics is also a source that conveys the cultural, religious and socioeconomic characteristics of many civilizations to the present day. Ceramics, which have undergone many changes in the period from its existence to the present, have diversified and started to be used in industrial areas. One of the uses of ceramics in the industrial field is the tableware ceramics sector. During the preparation of table ceramic surface decor designs, designers were inspired by many things. From this point of view, one of them is the creation of original decor designs inspired by the motifs, symbols and symbols on the architectural works belonging to the geography we live in. Anatolian lands have the characteristics of a geographical region that has hosted many civilizations and has a wide cultural heritage. One of the most important civilizations living in this geographical region was the Anatolian Seljuk Civilization. It is thought that he is a source of inspiration for today's designers with the motifs, symbols and symbols he used in the works of this civilization, which left many architectural structures and works of art to the future.In this study, the examination of the relevant literature from scanning models and the observation technique from qualitative research methods were used. In this study, the examination of the relevant literature from scanning models and the observation technique from qualitative research methods were used. Within the scope of the research, the decor designs of the firm Keramika, which produces table ceramics in Kütahya, and the companies in the tableware and porcelain sector in Turkey and the world were examined. Based on the motifs, symbols and symbols on the crown doors, which are the most important parts of Anatolian Seljuk architectural structures, new surface decoration designs were prepared, printed and analyzed in line with the investigations.