Kadınlarda algılanan eş desteğinin stresle başa çıkma düzeyleri ve evlilik uyumu üzerindeki etkisi: Konya örneği
Investigation of perceived spousal protection in women in terms of attitudes to coping with stress and spouse adjustment the case of Konya
- Tez No: 802280
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. GAMZE AKSAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Psikoloji, Psychology
 - Anahtar Kelimeler: Algılanan eş desteği, evlilik, evlilik uyumu, stresle başa çıkma tutumları, Marriage, marital adjustment, perceived spousal support, stress coping attitude
 - Yıl: 2023
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Selçuk Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 151
Özet
Evlilik kavramının birçok tanımı olmakla birlikte kısaca çeşitli nedenlerle bir araya gelmiş çiftlerin oluşturduğu en küçük birlikler olarak tanımlanabilir. Evlilik ilişkisi içerisinde eşler her türlü durum için birbirlerinden destek beklemekte ve beklediği desteği alamaması durumunda memnuniyetsizlik hissine kapılmaktadır. Beklenen desteğin yeterli düzeyde olmaması durumunda evliliğin sağlıklı ve uyumlu bir şekilde devam etmesi de zorlaşacaktır. Evli bireyler açısından herhangi bir stresörle karşılaşıldığında baş etme mekanizmasının başarı durumunu belirleyen en önemli etkenlerin başında evlilik uyumu ve algılanan eş desteği bulunmaktadır. Bu kapsamda ilgili çalışmada kadınlarda algılanan eş desteği düzeyinin, stresle başa çıkma tutumları ve evlilik uyumu üzerine olan etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla kadınların yaşı, eğitim durumu, evlilik türü, evlilik süresi, algıladıkları sosyo-ekonomik durumu, çalışma durumu ve çocuk sayıları gibi demografik değişkenlerin ve evlilik özelliklerinin de etkisi incelenmiştir. Bu araştırmadaki veriler Konya ilinde yaşayan 570 kadın katılımcıya ulaşılarak anket tekniği aracılığı ile elde edilmiştir. Verilerin analizinde ise SPSS paket programı kullanılmıştır. Çalışma kapsamında veri elde etmek amacı ile Eş Destek Ölçeği, Yenilenmiş Çift Uyum Ölçeği (YÇUÖ), Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği ve yazar tarafından hazırlanan Bilgilendirilmiş Onam ve Kişisel Bilgi Formu kullanmıştır. Araştırmanın bulgular kısmında evli kadınların algıladıkları eş desteği düzeyinin evlilik uyumu ve stresle başa çıkma tutumları açısından etkisinin olduğu saptanmıştır. Ayrıca sosyo-demografik değişkenlerin (kadınların yaşı, eğitim durumu, algıladıkları sosyo-ekonomik durumu, çalışma durumu ve çocuk sayıları) ve evlilik özelliklerinin de (evlilik türü, evlilik süresi) etkili olduğu bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Although the concept of marriage has many definitions, it can be briefly defined as the smallest unions formed by couples who have come together for various reasons. In the marital relationship, the spouses expect support from each other for all kinds of situations and if they do not get the support they expect, they feel dissatisfied. If the expected support is not sufficient, it will be difficult for the marriage to continue in a healthy and harmonious manner. Marital adjustment and perceived spousal support are the most important factors that determine the success of the coping mechanism when faced with any stressor for married individuals. In this context, it was aimed to investigate the effect of perceived spousal support level in women on their attitudes towards coping with stress and marital adjustment. For this purpose, the effects of demographic variables such as women's age, education level, type of marriage, duration of marriage, perceived socio-economic status, employment status and number of children and marriage characteristics were also examined. The data in this research were obtained through the survey technique by reaching 570 female participants living in Konya. SPSS package program was used in the analysis of the data. Spouse Support Scale, Revised Couple Adjustment Scale (YCUS), Styles of Coping with Stress Scale and Informed Consent and Personal Information Form prepared by the author were used to obtain data within the scope of the study. In the findings part of the study, it was determined that the level of spousal support perceived by married women had an effect on marital adjustment and attitudes to cope with stress. In addition, socio-demographic variables (age of women, educational status, perceived socio-economic status, employment status and number of children) and marriage characteristics (type of marriage, duration of marriage) were also found to be effective.