KOBİ'lerde içgirişimciliğin inovasyon faaliyetlerine etkisinde insan kaynakları eğitiminin aracılık rolü
The intermediary role of human resources education in the impact of intrapreneurship on innovation activities in SMEs
- Tez No: 802391
- Danışmanlar: PROF. DR. AGAH SİNAN ÜNSAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İç girişimcilik, İnovasyon, İnsan Kaynakları Eğitimi, Intrapreneurship, Innovation, Human Resources Training
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Girişimcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu çalışmanın amacı Kobi düzeyindeki işletmelerde iç girişimcilik ile inovasyon faaliyetleri arasında insan kaynakları eğitiminin aracılık rolünün incelenmesidir. Çalışmanın birinci bölümünde iç girişimcilik, ikinci bölümünde inovasyon, üçüncü bölümde ise insan kaynakları eğitimi konularına yer verilmiştir. Dördüncü bölümde ise konularla ilgili nicel bir araştırmaya yer verilmiştir. Çalışma Lüleburgaz da gıda sektöründe faaliyet gösteren bir işletmede yapılmıştır. Çalışma için 250 kişiye ulaşılmış ama anket formuna eksik ve yanlış cevap verilmesi, anket formlarının geri dönüşü olmamasından dolayı araştırma da 227 kişinin cevaplarına yer verilmiştir. Çalışmada veriler anket formu ile elde edilmiş, demografik özellikler, iç girişimcilik, inovasyon ve insan kaynakları eğitimi ölçekleri yer almaktadır. Araştırma sonucunda inovasyon ile iç girişimcilik arasında pozitif yönlü anlamlı orta düzeyde ilişki bulunmuştur. İnsan kaynakları eğitimi ile iç girişimcilik arasında pozitif yönlü orta düzeyde ilişki elde edilmiştir. İnsan kaynakları eğitimi ile inovasyon arasında pozitif yönlü orta düzeyde ilişki sonucuna varılmıştır. İç girişimciliğin inovasyon faaliyetlerine etkisinde insan kaynakları eğitiminin kısmi aracı rolü olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the intermediary role of human resources education between intrapreneurship and innovation activities in SME level enterprises. In the first part of the study, internal entrepreneurship, innovation in the second part, and human resources education in the third part are included. In the fourth chapter, a quantitative research on the subjects is included. The study was carried out in an enterprise operating in the food sector in Lüleburgaz. 250 people were reached for the study, but the answers of 227 people were included in the research due to the incomplete and wrong answers to the questionnaire and the non-return of the questionnaires. In the study, the data were obtained with a questionnaire, demographic characteristics, intrapreneurship, innovation and human resources education scales are included. As a result of the research, a positive and significant moderate relationship was found between innovation and intrapreneurship. A moderate positive relationship was obtained between human resources education and intrapreneurship. It has been concluded that there is a positive medium level relationship between human resources education and innovation. It has been concluded that human resources education has a partial mediator role in the effect of intrapreneurship on innovation activities.