Vankomisin içeren Poli(D,L-laktik-ko-glikolik asit) implantların karakterizasyonu ve in vitro-in vivo salım davranışlarının incelenmesi
Characterization of vancomycin containing poly(d,l-lactide-co-glycolide) implants and investigation of their in vitro-in vivo release behaviour
  1. Tez No: 80242
  2. Yazar: YILDIZ ÖZALP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURTEN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Biodegradabl implant controlled drug release, Poly(d, l-lactide), S.aureus.vancomycin
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
138 ÖZET Vankomisin İçeren Poli(d,l-Iaktik-ko-glikolik asit) İmplantlaruı Karakterizasyonu ve İn Vitro - İn Vivo Salım Davranışlarının İncelenmesi Bu çalışmada hidrofilik özellikte bir antibiyotik olan Vankomisin'in biyodegredabl polimerlerle birlikte beyin absesini lokal implantasyonla tedavisinde kullanılabilecek preparatlannın hazırlanıp, etken madde çıkışına etki eden parametrelerle birlikte tedavi etkinliğinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla öncelikle biyodegredabl özellikteki polilaktik asit (PLA) ve polilaktid-ko-glikolid (PLGA) polimerlerinin monomerlerden hareketle sentezle elde edilmesi çalışmaları yapılmıştır. Sentez çalışmalarında polimer çeşitliliği sağlanabilmesi için farklı molekül ağırlıklı PLA ve glikolid oram değiştirilerek değişik kopolimer tipleri hazırlanmıştır. Elde edilen polimerlerin fizikokimyasal analizleri yapılarak özellikleri belirlenmiştir. Vankomisin'in abse oluşumuna sebep bir bakteri olan Staphylococcus aureus üzerindeki MİK ve MBK değerleri belirlendikten sonra formülasyon çalışmalanna geçilmiştir. Çalışmada formülasj onlar iki grup olarak hazırlanmıştır. İlk grupta; hazırlanan membran disk preparatlarda polimerlerin özelliklerine göre degredasyon davranışları, etken madde çıkışım etkileyeceği düşünülerek yardıma çözücülerin katkıları ve polimer: etken madde oranlan incelenmiştir. İkinci grup olarak ; çözücü uçurma tekniği ile vankomisin mikrokapsülleri hazırlanmıştır. Bu formül grubu üzerinde çıkışı artırmaya yönelik olarak: polimer: etken madde oram. yardımcı çözücü etkisi, stabilizan madde etkisi, polimer kompozisyonunun etkisi ve gamma radyasyonun etkisi belirlenmiştir. Bu incelemeler sonunda: - polimer kompozisyonunun ve molekül ağırlığının çıkışta etkili olduğu, - glikolid miktarı ile salımın doğrusal bir ilişki içinde olduğu - PEG ilavesinin etken madde çıkışım artırdığı. - PVA (stabilizan) molekül ağırlığının artmasının partikül büyüklüğünü artırdığı, - gamma radyasyonun çıkışı artırdığı bulunmuştur. Yapılan in vivo çalışmalarla da seçilen formülün öncelikle ilk çıkış etkisiyle bakteri üzerinde bakterisid etki yaptığı, sonraki daha düşük salımın da olası bir üremeyi kontrol altına alarak önlediği saptanmıştır. Anahtar Sözcükler.. Biyodegredabl implant, kontrollü ilaç salımı, Poli(d,l-laktid), S.aureus. vankomisin
Özet (Çeviri)
139 SUMMARY Characterization of Vancomycin Containing Poly(d,l-lactide-co-glycolide) Implants and Investigation of Their In Vitro- In Vivo Release Behaviour In this study, a hydrophilic antibiotic, Vancomycin was incorporated within biodegradable polymers to study- their potential to treat brain abscess via local implantation. Parameters affecting release behaviour and the therapeutic effect were also assessed. In order to achieve this, chemical synthesis of polylactic acid (PLA) and poly(lactide-co- glycolide), PLGA were achived starting from the monomers. To increase the polymer variety, different copolymers with varying GLA ratios and varying molecular weights were prepared The physico- chemical characterizations were done using these polymers. The MIC and MBC values of vancomycin were determined for the model abscess agent, Stapylococcus aureus. Based on these optimization studies, preparation of vancomycin loaded different formulations were generated. Through out the study, two groups of formulations were prepared. In the first group, membrane disks, degradation profiles, rate of release of the active agent, the effect of co-solvents and polymer.drug loading differences were studied. In the second group, vancomycin loaded microparticles were prepared via solvent-evaporation method. With this group, parameters influencing release rate, such as drug loading, presence of co- solvent stabilizer molecular weight polymer composition and Y-sterilization were examined. As a result of these investigations, it was found that: - Release rates were affecting by polymer composition and molecular weight. - Release was proportional to glycolide content. - Addition of PEG to the preparation condition increased drug release rates. - Increase in the stabilizer (PVA) molecular weight led to an increase in the generated particle size. - y-sterilization accelarated the release of vancomycin. The selected formulation, the one that showed the best performance following in situ investigation shown to have a bacteriocidal effect caused by the initial burst and the following, lower release was sufficient enough to control a possible further microorganismal growth.