Malatya ilindeki 112 acil sağlık hizmetlerinde görev yapan personellerin iş doyumu, tükenmişlik ve kaygı düzeylerinin ilişkisi ve etkileyen faktörlerin incelenmesi
Investigation of the relationship and affecting factors of job satisfaction, exhaustion and anxiety levels of 112 emergency HEALTH services personnel in Malatya province
  1. Tez No: 802431
  2. Yazar: MERAL ÖZBAY YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Acil Tıp, Psikoloji, İlk ve Acil Yardım, Emergency Medicine, Psychology, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acil Sağlık Hizmetleri, İş Doyumu, Kaygı, Tükenmişlik, Emergency Health Services, Job Satisfaction, Anxiety, Exhaustion
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Amaç: Acil sağlık hizmetlerinin kesintisiz 7/24 hizmet sunması, işle ilgili sorunların artması, çalışanlara yönelik şiddetin yaygınlaşması, iş ortamının yoğunluğunun artmasıyla bu konuya daha çok önem verilmeye başlanmıştır. Bu çalışmada 112 ASH'de görev yapan personellerin iş doyumu, tükenmişlik ve kaygı düzeylerinin ilişkisi ve etkileyen faktörlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve metot: Kesitsel tipte olan bu çalışmanın evreni Malatya ili 112 ASH'de görev yapan 410 sağlık personelinden oluşmaktadır. Örneklem hesabı yapılmamıştır. Evrenin tamamına ulaşılmaya çalışılmış olup; 400 kişi ile çalışma tamamlanmıştır. Çalışmada kullanılan anket formunda sosyodemografik özellikler, meslek ve iş yaşam özellikleri, mesleği sevme durumları ile MİDÖ, MTÖ ve SKÖ yer almaktadır. İstatistiksel analizlerde Mann Whitney U ve Kruskal Wallis Varyans analizi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılanların %51'i erkek, %45.5'i 20-29 yaş aralığında, %70.3'ü evli, %77.8'i ambulans hizmetlerinde, %84.8'i nöbet sisteminde, %49.3'ü 6-10 yıl arasında çalıştığı belirlenmiştir. Katılımcıların %68.3'ü meslek gelirini az bulduğunu ve %58.5'i mesleği değiştirmek istediğini belirtmiştir. Araştırma grubunun Minnesota alt boyutları; genel doyum puanı 3.05, içsel doyum puanı 3.41, dışsal doyum puanı 2.62; Maslach alt boyutları; kişisel başarı puanı 21, duygusal tükenme puanı 21 ve duyarsızlaşma puanı 7.50; Sürekli kaygı puanı ise 41 bulunmuştur. Sonuç: Acil sağlık hizmetlerinde çalışanların iş doyumu ve tükenmişlik düzeyi yüksek; kaygı puanları orta düzeydedir. Çalışanların iş doyum düzeyi arttıkça tükenmişlik ve kaygı düzeyleri azalmaktadır. Ayrıca kaygı düzeyi artan çalışanların tükenmişlik düzeylerinin arttığı belirlenmiştir. Bu nedenle acil sağlık hizmetlerinde çalışan personellerin iş doyumu ve tükenmişliğine yönelik düzenli ve sistematik ölçümlerin yapılması gerekmektedir. Tükenmişliğe ve kaygıya neden olan faktörler belirlenmeli ve gerekli çalışmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: With the uninterrupted 7/24 service of emergency health services, the increase in work-related problems, the widespreading violence against employees, and the increase in the intensity of the work environment, more importance has begun to be given to this issue. In this study, it was aimed to examine the relationship and affecting factors of job satisfaction, exhaustion and anxiety levels of the personnel working in 112 Emergency Health Services. Material and method: The nature of this cross-sectional study consists of 410 health personnel working in 112 Emergency Health Centers in Malatya. No sample calculation was made. The whole nature has been tried to be reached; the study was completed with 400 people. In the questionnaire form used in the study, sociodemographic characteristics, occupational and work life characteristics, liking of profession and Minnesota Job Satisfaction Scale, Maslach Exhaustion Scale and Trait Anxiety are included. Mann Whitney U and Kruskal Wallis Variance analysis were used for statistical analysis. Results: It was determined that 51% of the participants were male, 45.5% were between the ages of 20-29, 70.3% were married, 77.8% worked in ambulance services, 84.8% worked in the seizure system, and 49.3% worked between 6-10 years. 68.3% of the participants stated that they found the occupational income low and 58.5% wanted to change the profession. Minnesota sub-dimensions of the research group; overall satisfaction score is 3.05, internal satisfaction score is 3.41, external satisfaction score is 2.62; Maslach sub-dimensions; personal achievement score is 21, emotional exhaustion score is 21 and desensitization score is 7.50;the trait anxiety score was found to be 41. Conclusion: Employees in emergency medical services have high levels of job satisfaction and burnout; Anxiety scores are moderate. As the level of job satisfaction of employees increases, exhaustion and anxiety levels decrease. In addition, it was determined that the exhaustion levels of the employees whose anxiety levels are increasing also increased. For this reason, it is necessary to make regular and systematic measurements for job satisfaction and exhaustion of the personnel working in emergency health services. The factors that cause exhaustion and anxiety should be identified and necessary studies should be carried out.