Partiküler ilaç formlarından yararlanılarak diğer ilaç şekilerinin oluşturulmasına ilişkin bulgular
  1. Tez No: 80245
  2. Yazar: DENİZ APAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KANDEMİR CANEFE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: partiküler ilaç şekilleri, basamaklı tabak yöntemi, kaplanmış mikropelletler, multi-format ilaç şekilleri, Coated micropellets, flat pan method, multi-format dosage forms, particulate dosage forms
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
94 ÖZET Çalışmamızda antihistaminik özellikte bir etken maddenin mikropelletlerinin oluşturulması ve bu form kullanılarak antihistaminiklerle tedavide çok ihtiyaç duyulan, tedavi profilinin ihtiyaca göre optimizasyonunu sağlayacak diğer bir katı forma geçiş özelliklerinin pilot imalat çerçevesinde araştırılması ile hem birinci basamakta oluşturulacak mikropellet ürünlerinin hem de ikinci basamakta bunlardan hareketle oluşturulması tasarlanan katı ilaç formunun üretim ve yararlanımına ilişkin farmasötik teknolojik parametrelerin karşılaştırmalı olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Mikropelletlerin verimli bir şekilde üretilebilmesi için etken maddemizin özelliklerine en uygun yöntemin seçilmesi amaçlanmış ve toz karışımlarından hareketle mikropellet imalatında kullanılan basamaklı tabak yöntemi diğer mikropellet imalat sistemleri içinde çalışma şartlarının kararlılığı ve imalat parametrelerinin kontrolünün daha verimli olmasından dolayı seçilmiş, cihaza ait parametreler amaca ve imalat şartlarına yönelik olarak optimize edilmiştir. Çok yönlü formülasyon araştırmaları sonucunda en uygun formülasyonlar seçilmiş ve etken maddeli mikropelletler üretilmiştir. Değişik formülasyonlardan elde edilen ürünlerde çeşitli farmasötik kalite kontrolleri uygulanarak en mükemmel yapı gösteren mikropelletlerin seçimi yapılmıştır. Çalışmamızın devamında etken maddenin salım özelliklerini değiştirmek amacıyla kaplama yapılmıştır. Kaplanan bu mikropelletlerle tablet formu oluşturulmuş ve salım özelliklerinin değişip değişmediği incelenmiştir. Kaplanmamış mikropelletler, kaplanmış mikropelletler ve kaplanmış mikropelletlerden oluşturulmuş tablet formülasyonlarında etken maddenin çıkışı çözünme hızı deneyleri ile incelenmiş ve sonuçlar kinetik olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
95 SUMMARY The purpose of this study was to form the micropellets of a substance with antihistamine properties, to inquire at pilot manufacturing scale of the characteristics of transformation into another solid form for arriving at the optimization as needed of the therapeutical profile much required in the treatment with antihistaminics and to make a comparative examination of the micropellet products obtained in the first stage and of the pharmaceutical technological parameters regarding the production and utilization of the solid medicament form proposed to be identified in the second stage on the basis of the results of the first. The aim was to select the method most suited to the characteristics of our active substance in the efficient production of our micropellets, and the flat pan method used in the manufacture of micropellets form powdered mixtures was selected because of the stability of its process conditions and of the higher rate of effectiveness of the manufacturing processes. Instrumentation parameters were optimized for the purpose and manufacturing conditions. Multidirectional formulation studies resulted in the selection of the most suitable ones which led to the production of micropellets with effective substances. Various pharmaceutical quality control procedures were applied to products obtained at different formulations and selection was made of micropellets displaying the best structurations. The study was continued by a coating application for changing the release characteristics of the effective substance. Release rates of active substance was examined on uncoated and coated micropellets and tablets produced from the latter were examined through dissolution studies and the results were kinetically evaluated.