English teachers' and lecturers' psychological well-being and coping strategies with stress during the Covid-19 pandemic online teaching period
İngilizce öğretmenleri ve öğretim üyelerinin Covid-19 pandemi çevrimiçi öğretim döneminde psikolojik iyi oluşları ve stresle başa çıkma stratejileri
- Tez No: 802490
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDURRAHMAN KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik İyi Oluş, Stresle Başa Çıkma, Çevrimiçi Dil Öğretimi, Covid-19 Salgını, Psychological Well-Being, Coping with Stress, Online Language Teaching, Covid-19 Outbreak
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 235
Özet
Bu araştırmanın amacı, Covid-19 pandemisinin Türkiye'de başladığı tarihten itibaren Erzurum ilindeki devlet okullarında İngilizce öğretmenleri ve Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki bazı üniversitelerin yabancı diller yüksekokullarında öğretim üyelerinin çevrimiçi eğitim sürecindeki psikolojik iyi oluşlarını, stres durumlarını ve stresle başa çıkma stratejilerini incelemektir. Çalışma, nicel bir yaklaşımla gerçekleştirilmiş olup, 293 eğitimcinin katıldığı araştırmada uygunluk örnekleme tekniği kullanılmış ve veriler anketler yoluyla toplanmıştır. Veri toplama araçları arasında Sosyodemografik Bilgi Formu, Brief COPE, PERMA Profiler, Sağlık ve Stres Endeks ölçekleri yer almaktadır. Analiz sürecinde SPSS 25.0 programı kullanılmış olup, veriler üzerinde bağımsız örneklem T Testi, Scheffe Testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) uygulanarak değişkenler arasındaki farklılaşmalar ortaya çıkarılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre, katılımcıların Sağlık Endeksi düzeylerinin cinsiyet ve çalıştıkları kurum açısından farklılık gösterirken, yaş, dil öğretim deneyimi, çevrimiçi dil öğretim deneyimi, şimdiki yaşam koşulları ile Covid-19 öncesi sağlık durumları ve evde beraber çalıştığı birinin uzaktan çalışıyor olması bağlamında herhangi bir farklılık bulunmamıştır. Ayrıca, katılımcıların stresle başa çıkma stratejileri ile yaş, dil öğretim deneyimi, günümüzde çalıştıkları kurum ve evden uzaktan çalışan biriyle birlikte yaşamak değişkenleri arasında anlamlı bir fark gözlemlenmemiştir. Son olarak, katılımcıların PERMA Profiler düzeyleri ile cinsiyet, yaş, deneyim, mevcut çalıştıkları kurum ve yaşam biçimleri, Covid-19 öncesi ve sonrası yaşam biçimi ile evden çalışan biriyle yaşama değişkenleri arasında anlamlı bir fark tespit edilmiştir. Ancak, çevrimiçi öğretim süreleri ile kullanılan öğretim biçiminin PERMA Profiler düzeyleri üzerinde herhangi bir etkisi olmadığı belirlenmiştir. Araştırma, kuramsal ve uygulamaya yönelik çıktıları tartışmış ve gelecek araştırmalara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the psychological well-being and stress levels of English teachers who are employed in public schools in Erzurum and provide distance education at foreign languages prep-schools of universities in the Eastern Anatolia Region. The study focuses on the period of online education that began with the emergence of the Covid-19 pandemic in Turkey and aims to analyze the coping strategies employed by these educators. Employing a quantitative approach, the study used the convenience sampling technique to gather data through questionnaires. The data collection tools included the Sociodemographic Information Form, Brief COPE, PERMA Profiler, Health, and Stress Index scales, and a total of 293 educators participated in the research. The data analysis was conducted using the SPSS 25.0 program. The study employed independent samples T-Test and Scheffe Test to identify differences between variables, as well as one-way analysis of variance (ANOVA). The findings of the research revealed that the Health Index levels of the participants varied significantly based on their gender and current working institution. However, no significant differences were found in terms of age, language teaching experience, online language teaching period, current and pre-Covid-19 health conditions, and living with someone who worked remotely. Furthermore, the Brief COPE levels of the participants showed significant differences concerning variables such as gender, language teaching experience and method, current life style, and lifestyle before and after Covid-19. However, no meaningful differences were observed in terms of age, language teaching experience, current working institution, and living with someone working from home, concerning their strategies for coping with stress. Additionally, a notable difference was found between the PERMA Profiler levels of the educators and variables such as gender, age, experience, current working institution, lifestyle, life before and after Covid-19, and living with someone who worked from home. However, the study did not find any impact of the participants' online teaching period or teaching method on their PERMA Profiler levels. In conclusion, the study discussed both theoretical and practical outcomes and provided suggestions for future research directions.