Sağlık turizminde yerli turistler açısından afet bilincinin geliştirilmesinde sosyal pazarlamanın rolü
The role of social marketing in developing disaster awareness for domestic tourists in HEALTH tourism
  1. Tez No: 802503
  2. Yazar: KEMAL DEMETÇİÇEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELÇUK YASİN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, Sosyal Pazarlama, Afet Bilinci
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Turizmi İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Afetler, turist davranışlarını belirleyen en önemli etkenlerden biridir. Sağlığına kavuşmak, rahatlamak ya da mutlu olmak amacıyla bulunduğu mekândan ve stres yaratan ortamlardan uzaklaşan turist, her şeyden önce kendisini ve ailesini güvende hissetmek ister. Bu içgüdü turistin seçimlerini belirler. Son yaşadığımız Covid-19 salgınının dünya turizmine yaptığı etkiyi göz önüne aldığımızda, afetlerin turizmi derinden etkilediğini söylemek mümkündür. Bu tez çalışmasının ilk bölümde Turizm kavramı incelenecek, özellikle sağlık turizmi konusuna değinilmiştir. İkinci bölümde Sosyal Pazarlama konusu ele alınarak, sosyal pazarlamanın çeşitleri ve faaliyet alanlarından bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde Afet Yönetimi ve Afet Bilinci konuları üzerinde durulmuştur. Anketimiz çevrimiçi veri toplama yöntemiyle yapılmış olup, dördüncü ve son bölümde ise, yaptığımız anketin değerlendirmesi, Yöntem ve Bulgular başlığı altında açıklanarak sonuç ve öneriler ifade edilmiştir. Bu çalışmamızda, afetlerin turist davranışlarına etkisi incelenerek, özellikle yerli turistlerin sosyal pazarlama açısından afet bilinçleri değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Disasters are one of the most important factors determining tourist behavior. The tourist, who moves away from the place and stressful environments in order to regain her health, relax or be happy, first of all wants to feel safe for herself and her family. This instinct determines the tourist's choices. Considering the impact of the recent Covid-19 epidemic on world tourism, it is possible to say that disasters have deeply affected tourism. In the first part of this thesis, the concept of tourism will be examined, especially the subject of health tourism. In the second part, the subject of Social Marketing is discussed and the types and fields of activity of social marketing are mentioned. In the third chapter, Disaster Management and Disaster Awareness are discussed. Our survey was conducted with the online data collection method, and in the fourth and last section, the evaluation of the survey we conducted was explained under the heading of Methods and Findings, and the results and suggestions were expressed. In this study, the effects of disasters on tourist behavior were examined and disaster awareness of local tourists was evaluated in terms of social marketing