Uzaktan eğitim ve yüz yüze eğitim niteliğinin öğrenci görüşleri açısından incelenmesi: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi örneği
Examining the quality of distane education and face-to-face education according to student views: Burdur Mehmet Akif Ersoy University example
  1. Tez No: 802515
  2. Yazar: SONER ZORLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SADIK YÜKSEL SIVACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitimin Niteliği, Uzaktan Eğitim, Yükseköğretim, Yüz Yüze Eğitim, Distance Learning, Face to Face Education, High Education, The Quality of Education
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırma uzaktan eğitim ve yüz yüze eğitim niteliğinin öğrenci görüşleri açısından değerlendirmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden genel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evreni Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinde okuyan öğrencilerden oluşmuştur. Araştırmanın örneklemi ise Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde 2021-2022 güz döneminde 3. ve 4. sınıfta öğrenim gören öğretmen adayı öğrencilerden oluşmuştur. Araştırmada üniversite öğrencilerine göre uzaktan ve yüz yüze eğitimin niteliği ölçülürken kişisel bilgi formu ve uzaktan eğitim ve yüz yüze eğitim niteliği ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonuçları cinsiyet değişkenine göre uzaktan eğitimin öğrencilerin akademik gelişiminin danışmanları tarafından izlenmesi, öğrenme sürecine ve sınavlara ilişkin bireysel bir not verilmesi, özgün ders materyalleri kullanılması, uygulamaya dönük etkinlikler gerçekleştirilmesi, alternatif değerlendirme yaklaşımından yararlanılması ve ders notlarının paylaşılması boyutları arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Cinsiyet değişkenine göre yüz yüze eğitimin genel olarak üniversite derslerinin nitelikli olarak verilmesi, öğrencilerin alınan kararlara katılım için olanak sağlanması, objektif puanların (notların) verilmesi ve görevlerin öğrencilere adaletli dağıtılması alt boyutlarında anlamlı bir ilişki ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to evaluate the equality of distance education and face-to-face education in terms of student views. General survey model, one of the quantitative research methods, was used in the study. The universe of the research consists of students studying at Burdur Mehmet AkifErsoy University. The sample of the study consists of prospective teachers studying in the 3rd and 4th grades at Burdur Mehmet AkifErsoy University in the 2021- 2022 fall semester. In the study, while measuring the quality of distance and face- to- face education according to university students, personal information form and distance education and face- to -face education quality scale were used. According to the results of the research, a significant relationship was found between the dimensions of distance education, which include monitoring the academic development of students by their advisors, giving an individual grade on the learning process and exams, using original course materials, performing practical activities, using an alternative assessment approach, and sharing course notes. According to the gender variable, a signifcant relationship has emerged in the sub- dimensions of face- to- face education, generally providing quality university courses providing opportunities for students to participate in the decisions taken, giving objective scores (grades) and fair distribution of tasks to students.