Stratejik pazarlama yönetimi ve Türk ilaç sektöründe uygulanması
Strategic marketing management and its implementation in the pharmaceutical industry of Turkey
- Tez No: 80254
- Danışmanlar: PROF.DR. ERİŞ ASİL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, İşletme, Pharmacy and Pharmacology, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stratjik pazarlama yönetimi, ilaç.dış çevre, işletme stratejisi, Strategic Marketing Management, pharmaceuticals, external environment, business strategy
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eczacılık İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 275
Özet
242 ÖZET Stratejik Pazarlama Yönetimi ve Türk ilaç Sektöründe Uygulanması Bu çalışmanın amacı, stratejik pazarlama yönetiminin geniş bir biçimde incelenmesi, sektörde uygulanıp uygulanmadığının pazarda tüketici konumunda bulunan doktor ve eczacıların görüşleri alınarak değerlendirilmesidir. Konu ile ilgili olarak, öncelikle literatür taraması yapılmış ve özellikle dış yayınlardan önemli ölçüde yararlanma yoluna gidilmiştir. Özellikle, konunun 1980'li yıllardan itibaren gelişmesi ve işletmelerin ileriye yönelik faaliyetlerinin planlaması açısından önemi nedeniyle, bu konuda güncel kaynaklara ulaşılabilecek kütüphaneler tercih edilmiştir. Giriş bölümünde, statejik yönetimin geniş bir tanımı verilmiş, stratejilerin oluşturulmasında önemli görülen temel bilgiler bu bölümde açıklanmıştır. ikinci bölüm, stratejik yönetimin karar alması için dayanak noktasını oluşturan dış çevre üzerinde yoğunlaştırılmış ve çevre ile kuruluşlar arasında etkileşimler incelenmeye alınmıştır. Üçüncü bölüm ise işletmelerin çeşitli durumlarda uygulayabilecekleri çeşitli işletme stratejilerine ayrılmıştır. Dördüncü bölüm ilaç sektörünün genel bir tanımına ve Türk ilaç Endüstrisine ayrılmıştır. Bu bölümde özellikle ilaç İşverenleri Endüstrisinin Kaynaklarından yararlanılmıştır. Stratejik Pazarlama Yönetimi tüketicilerin düşüncelerini esas alan ve stratejilerini ona göre düzenleyen bir yaklaşımı temel aldığından, ilaç tüketicisi olarak düşünülen doktor, ecza deposu, hastane eczanesi ve bağımsız eczanelere anket formu dağıtılmış ve geri dönen anket formlannda verilen cevaplar Excel 5.0 programı kullanılarak toplanmış, elde edilen bulgular tartışılmış ve yorumlanarak sonuçlara ulaşılmıştır. Sonuç olarak, Türk ilaç sektöründe stratejik pazarlama yönetimi tekniklerinin uygulanmadığı görüşüne varılmıştır.
Özet (Çeviri)
243 SUMMARY Strategic Marketing Management and its Implementation in the Pharmaceutical Industry of Turkey The aim of this study was to analyze strategic marketing management in detail, and to investigate its implementation through the customers, namely; doctors and pharmacists. For this purpose, I mostly referred to the foreign literature. Since the subject has gained importance starting 1 980's and its use in planning the future activities of the businesses has been understood, it has been decided to search for the subject matter in the libraries which can offer up-to-date information. In the introduction part, strategic management has been defined in detail, and essential information used to decide on strategies has been explained. In the second part, the focus was on the external environment which will be the basis for the managerial decisions and the interaction between the environments and the organizations has been analyzed. The third part has been allocated for the alternative strategies which can be applicable by the businesses in several circumstances. The fourth part, has been allocated for the general information on the pharmaceuticals and the pharmaceutical industry of Turkey. In this part the data gathered from the sources of Pharmaceutical Manufacturers Association of Turkey. Since the main tendency of the stategic management approach is to gather opinions of the customers and design strategies accordingly, it has been decided to distribute questionnaire forms to the pharmaceuticals customers namely; doctors, pharmaceuticals wholesellers, hospital pharmacists and independently working private pharmacists. After collecting and analyzing the responses using Excel 5.0 program, the findings has been discussed and interpreted to reach some conclusions. As a conclusion, it has been understood that the pharmaceutical industry of Turkey has not been benefited from the use of strategic marketing management techniques.