Sinemanın dokunma boyutu: Sinema eserlerinde dokunma hissinin deneyimlenmesi ve bu hissin bir anlam yaratma aracı olarak kullanılmasının izini sürmek
Cinema's tactile dimension: Tracking the experience of tactile sense in movies and using tactility as a tool to create meaning in films
  1. Tez No: 802553
  2. Yazar: SERHAT BURAK ŞUNGAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL ÇELİK NORMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Dokunsal Sinema, Duyular, Mizansen, Sinematografi, Bedenleşme, Tactile Cinema, Senses, Mise-en-scène, Cinematography, Embodiment
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu tezde incelenmesi planlanan konu, sinema eserlerinde dokunma hissinin yaratılmasının bir sinemasal dil aracı olarak kullanılıp kullanılamayacağının izini sürmektir. Sinema eserlerinde bedensel deneyimin yaşanması ve dokunma hissinin yaratılması bir yandan seyircinin sinemayı deneyimleyişinin bir sonucu olmakla beraber, sinema eserlerinde dokunma hissinin yaratılışı filmci tarafından bilinçli bir şekilde bir anlam yaratma amacıyla kullanabilir mi sorusu da ortaya çıkıyor. Bu çalışmada, filmlerde bu hissin nasıl yaratıldığı üzerine bir inceleme yapılıp, dokunsal sinema olarak adlandırabileceğimiz bu türün yaratımıyla ilgili bir yöntem oluşturulabilir mi sorusu cevaplanmaya çalışılacaktır. Sinema sanatı üzerinde dokunsallık üzerine yapılan çalışmaların kısıtlı olması sebebiyle, konuyla ilişkili farklı alanlardan da yararlanılmıştır. Sinemada“haptik görsel”kavramını ortaya koyan Laura Marks'tan, fenomenoloji ile filmleri anlamlandırmak için Merleau Ponty'nin“bedenleşme”kavramından ve de Juhani Pallasmaa'nın mekansal varolma kavramı üzerine yaptığı çalışmalarından faydalanılmıştır. Çalışma, duyuların nasıl işlev gösterdiklerini, diğer sanatlardan başlayarak sinemaya kadar dokunma hissinin yaratımının izini sürmüş, bunu sinemanın farklı alanları ve türlerini de ele alarak, bu alanlar içerisinde film örnekleri ile yorumlamıştır.
Özet (Çeviri)
The subject that is planned to be examined in this thesis is to trace whether the creation of the sense of touch in cinema works can be used as a cinematic language tool. While experiencing the bodily experience and creating a sense of touch in cinema works is a result of the audience's experience of cinema, the question arises whether the creation of the feeling of touch in cinema can be used consciously by the filmmaker to create a certain meaning. In this study, an examination will be made on how this feeling is created in movies, and the question of whether a method can be created for the creation of this genre, which we can call tactile cinema, will be examined. Due to the limited number of studies on tactility on cinema, different fields related to the subject have also been used. Laura Marks, who introduced the concept of“haptic visual”in cinema, and Merleau Ponty's concept of“embodiment”to make sense of films with phenomenology, and Juhani Pallasmaa's studies on the concept of spatial existence were used. The study traced how the senses function and the creation of the sense of touch, starting from other arts to cinema, and interpreted this with examples of films within these fields, by considering different fields and genres of cinema.