Sekizinci sınıf öğrencilerinin ortaklaşa argümantasyon süreçlerinin incelenmesi
Investigation of collective argumentation processes of eighth grade students
  1. Tez No: 802711
  2. Yazar: FADEN TOPUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERNA CANTÜRK GÜNHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Ortaklaşa argümantasyon, geometrik cisimler, matematiksel içerikli hikaye, somut materyal, Geogebra, argüman kalitesi, sekizinci sınıf, Collective argumentation, geometric objects, story with mathematical content, concrete material, Geogebra, argument quality, eighth grade
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 247
Özet
Bu araştırmada ortaokul sekizinci sınıf öğrencilerinin geometrik cisimler konusunda ortaklaşa argümantasyon süreçlerinin ve argüman kalitelerinin incelenmesi, sonuçların yorumlanarak öğrenme süreçlerinin gelişimine, planlanmasına ve bu konudaki güçlüklerin giderilmesi amaçlanmıştır. Uygulama 2019-2020 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde üç farklı şubede öğrenim gören sekiz, ortaokul sekizinci sınıf öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Öğrencilerin sekizinci sınıf geometrik cisimler kazanımlarında argüman oluşturmalarını destekleyici yönergeler içeren matematiksel içerikli hikaye kitabı, somut materyal desteği, noktalı kağıt, Geogebra destekli ve problemler içeren etkinlikler uzaktan öğretim yoluyla çevrimiçi olarak nitel yöntemlerden öğretim deneyi ile yürütülmüştür. Süreçte öğrenci etkinlik notlarının, çizimlerinin, ses ve görüntü kayıtlarının (öğrenci görüntülerini içermeyen) transkriptleri ileriye ve geriye dönük analizler yoluyla incelenmiştir. Elde edilen verilerin analizi Toulmin'ın (1958) argüman modeli temelinde Krummheuer'in (1995) ve Conner'ın (2008) perspektifleri ile literatürde yer alan bugüne kadar yapılmış argümantasyon çalışmalarındaki farklı argümantasyon değerlendirmelerinin sentezlenmesi ile ortaya konulmuştur. Şemalar, transkriptlere ait diyaloglarda yer alan ifadelerin argüman bileşenlerini içerip içermediği incelenerek oluşturmuştur. Ortaklaşa argümantasyon sürecinde veri, iddia, gerekçe, çürütücü ve destekleyici bileşenleri tespit edilirken süreçte niteleyici bileşenini ortaya çıkaracak bir ifadeye rastlanmamıştır. Şemalarda çürütülen iddia, çürütülen iddianın gerekçesi ve öğretmen eylemleri olarak tanımlanan öğelere de yer verilmiştir. Ayrıca süreçte oluşan alt argümanların, argümanların birbirleriyle bağlantılarını açıkladığı ve argümanın bir iddiadan diğerine geçişte iddianın ön hazırlığı şeklinde ortaya çıktığı belirlenmiştir. Öğrencilerin ve öğretmenin aktif katılımında, öğretim deneylerinde yer alan matematiksel içerikli hikaye kitabı, somut materyal, Geogebra animasyonları, çizim ve problem etkinlikleri ile öğretmenin tartışmaya yönelik rahat ve yönlendirici bir ortam sunması etkili olmuştur. Süreç bütüncül olarak incelendiğinde öğrenci ifadelerinin tekrar edilmesi ve sonraki etkinliklerde hatırlatılarak sunulması ile gerekçelendirilmesinin desteklenmesi, ortaya atılan iddiaların doğru veya yanlış olmasına müdahale edilmemesi gibi gözlemlenen öğretmen eylemleri de önemli görülmüştür. Bu öğretmen eylemlerinin öğrencilerin çürütülen iddialar ile yeni doğru iddiaları, gerekçeleri ve destekleyicileri oluşturmalarına fırsat vermesiyle ortaklaşa argümantasyon sürecinin sürekliliğine katkı sağladığı belirlenmiştir. Argüman kalitesi ise Osborne, Erduran ve Simon'un (2004) fen öğretimi bağlamında geliştirdikleri argüman kalitesi çerçevesi ile Shongwe'nin (2019) matematik öğretimi bağlamında ortaya koyduğu argüman kalitesi değerlendirmesine ve çalışmanın kendi döngüsüne uygun olarak öğretim deneyleri sonucunda oluşturulan ortaklaşa argümantasyon şemalarındaki argüman bileşenleri dikkate alınarak değerlendirilmiştir. Osborne, Erduran ve Simon'un (2004) argüman kalitesi değerlendirmesinde on yedi adet ortaklaşa argümantasyon şemasında; dört şema ikinci düzey, iki şema üçüncü düzey, sekiz şema dördüncü düzey ve üç şema beşinci düzey kalitede belirlenmiştir. Shongwe'nin (2019) argüman kalitesi değerlendirmesine göre ise dört şema dışında yüksek düzeyde argüman kalitesi belirlenmiştir. Ayrıca araştırma süresince argüman kalitesinin doğrusal bir artış göstermediği tespit edilmiştir. Öğrencilerin argüman oluşturmada aktif rol aldıkları, geometrik kavramlara dayanak oluşturma çabasında oldukları belirlenmiştir. Ortaklaşa argümantasyon sürecinin farklı etkinlik ve kademelerle öğretimin ilk yıllarından başlanarak uygulanmasının geometri öğretimine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the collective argumentation processes and argument quality of the eighth grade secondary school students on geometric objects, to interpret the results, to develop and plan the learning processes and to eliminate the difficulties in this subject. The application was carried out with eight secondary school eighth grade students studying in three different classes in the second semester of the 2019-2020 academic year. Mathematical storybook, concrete material support, dotted paper, Geogebra supported, and problems containing instructions supporting students to form arguments in the achievements of eighth grade geometric objects were carried out with online qualitative methods teaching experiment through distance education. In the process, transcripts of student activity notes, drawings, audio and video recordings (not including student footage) were examined through prospective and retrospective analyses. The analysis of the data obtained was demonstrated by synthesizing the different argumentation evaluations in the argumentation studies in the literature, with the perspectives of Krummheuer (1995) and Conner (2008) on the basis of Toulmin's (1958) argument model. In order to create argumentation schemes collectively with the expressions in the dialogues of the transcripts, the necessary expressions were examined whether they contain the argument components, and the schemes were created. In the collective argumentation process, while the data, claim, justification, rebuttal and supporting components were determined, it was observed that the qualifier component was not expressed in the process. Items defined as the refuted claim, the justification for the refuted claim and teacher actions are also included in the charts. In addition, it has been determined that the sub-arguments formed in the process explain the connections of the arguments with each other and that the argument emerges as a preliminary preparation of the claim in the transition from one claim to another. Mathematical storybook, concrete material, Geogebra animations, drawing and problem activities and teacher's providing a comfortable and guiding environment for discussion were effective in the active participation of students and teachers. When the process is considered holistically, the observed teacher actions, such as repeating student statements, supporting their justification with comprehensive re-presentation, and not interfering with false claims put forward, were also considered important. It has been determined that these teacher actions contribute to the continuity of the argumentation process collectively by allowing students to create new true claims, justifications and supporters with refuted claims. The argument quality was evaluated by taking into account the argument quality framework developed by Osborne, Erduran and Simon (2004) in the context of science teaching and the argument components in the collective argumentation schemes created as a result of teaching experiments in accordance with the argument quality assessment put forward by Shongwe (2019) in the context of mathematics teaching and the study's own cycle. In the argument quality assessment of Osborne, Erduran and Simon (2004), four schemes were determined at the second level, two schemes at the third level, eight schemes at the fourth level and three schemes at the fifth level of quality in seventeen collective argumentation schemes. According to Shongwe's (2019) argument quality assessment, a high level of argument quality was determined except for four schemes. In addition, it was determined that the quality of the argument did not show a linear increase during the research. It was determined that the students took an active role in creating arguments and they were trying to establish a basis for geometric concepts. It is thought that the application of the collective argumentation process with different activities and levels, starting from the first years of education, will contribute to the teaching of geometry.