Entübasyon güçlüğünü belirlemede klinik muayene bulgularının etkinliğinin pogo score (percentage of glottic opening) testi ile karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of clinical examinationfindings with the pogo score test in determining intubationdifficulty
  1. Tez No: 802776
  2. Yazar: AYŞEGÜL ULUSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNCER ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Zor entübasyon, Wilson risk skoru, boyun çevresi ölçümü, Difficult intubation, Wilson risk score, neck circumference measurement
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Çalışmamızda hastalara operasyon öncesi mallampati sınıflaması, ağız açıklığı, boyun çevresi ölçümü, baş-boyun hareket kapasitesi, üst dudak ısırma testi, mandibula protrizyonu, tiromental mesafe, sternomental mesafe, Wilson risk sınıflaması ve tiromental mesafe yükseklik oranı ölçümleri yapılarak bu testlerden hangilerinin entübasyon güçlüğünü belirleme prediktivitesinin ve tutarlılığının daha yüksek olduğunu direkt laringoskopi sırasında POGO sınıflamasını kullanarak bulunması ve testlerin birbirlerine olan üstünlüklerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışmaya genel anestezi altında elektif cerrahi girişim uygulanacak olan ASA 1-3 sınıfı, 19-65 yaş, 100 hasta dahil edildi. Preop hastaların mallampati sınıflaması, ağız açıklığı testi, boyun çevresi ölçümü, baş-boyun hareket kapasitesi testi, üst dudak ısırma testi, mandibula protrizyonu testi, tiromental mesafe testi, sternomental mesafe testi, Wilson risk sınıflaması ve tiromental mesafe yükseklik oranı ölçümleri yapıldı. Direkt laringoskopi ile saptanan POGO score değerleri kaydedildi. Bulgular: POGO score değeri %0 olan hasta sayısına göre zor laringoskopi insidansı %13 olarak tespit edildi. Araştırmanın verileri SPSS 20,0 istatistik programına aktarıldı, veri kontrolü ve analizleri yapıldı. Demografik veriler ile kolay ve zor entübasyon karşılaştırıldığında VKİ arttıkça entübasyon güçlüğü olasılığının anlamlı düzeyde arttığı görüldü. Sensitivitesi en yüksek testler boyun çevresi ölçümü ve Wilson risk skorlaması testi olarak bulundu. Ağız açıklığı testi ve üst dudak ısırma testi düşük sensitivite değerleri nedeniyle entübasyon güçlüğünü belirlemede yetersiz bulundu. Sonuç: Sonuç olarak tek başına hiçbir test ideal test özelliği taşımamaktadır. Entübasyon güçlüğü birçok çok faktöre bağlı olduğu için, hastaların değerlendirilmesinde birden fazla tanı testinin bir arada kullanılmaları uygun olabilir. Boyun çevresi ölçümü ve Wilson risk skorlamasının istatistiksel olarak anlamlılığı daha yüksek olduğu için öncelikle tercih edilmesi gereken testler olduğunu düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Aim of the study: In our study, preoperative mallampati classification, mouth opening, neck circumference measurement, head-neck movement capacity, upper lip bite test, mandibular protrusion, thyromental distance, sternomental distance, Wilson risk classification and thyromental distance height ratio measurements were made to determine which of these tests had difficulty in intubation. It is aimed to find out that the predictivity and consistency of the test are higher by using the POGO classification during direct laryngoscopy and to evaluate the superiority of the tests to each other. Methods: 100 patients, ASA 1-3 class, 19-65 years old, who will undergo elective surgery under general anesthesia were included in the study. Mallampati classification, mouth opening test, neck circumference measurement, head-neck movement capacity test, upper lip bite test, mandibular protrusion test, thyromental distance test, sternomental distance test, Wilson risk classification and thyromental distance height ratio measurements were performed in preop patients. POGO score values determined by direct laryngoscopy were recorded. Results: According to the number of patients with a POGO score of 0%, the incidence of difficult laryngoscopy was 13%. The data of the research were transferred to the SPSS 20.0 statistical program, data control and analysis were made. When the demographic data and easy and difficult intubation were compared, it was observed that the probability of intubation difficulty increased significantly as the BMI increased. The tests with the highest sensitivity were found to be neck circumference measurement and Wilson risk scoring test. Mouth opening test and upper lip biting test were found insufficient to determine intubation difficulty due to low sensitivity values. Conclusion: As a result, no single test is an ideal test. Since intubation difficulty depends on many factors, it may be appropriate to use more than one diagnostic test together in the evaluation of patients. We think that the neck circumference measurement and Wilson risk scoring are the tests that should be preferred first, since they have higher statistical significance.