Konstantın Stanıslavskı ve Vsevolod Meyerhold'un oyunculuk yöntemlerinin karşılaştırmalı incelemesi
A comparative review of the methods of acting by Konstantin Stanislavski and Vsevolod Meyerhold
  1. Tez No: 802787
  2. Yazar: FUAD CAVADZADE
  3. Danışmanlar: PROF. TUFAN KARABULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Stanislavski, Meyerhold, oyunculuk yöntemleri, psikolojik gerçekçilik, biyomekanik, Stanislavski, Meyerhold, acting methods, psychological realism, biomechanics
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Oyunculuk yöntemleri hem eğitime dair fiziksel ve psikolojik yeniliklerden hem de yönetmenlerin içinde bulundukları sosyal koşullara göre farklılaşabilmektedir. Bununla birlikte oyunculuk yöntemlerinin değişen tiyatro anlayışlarına bağlı olarak da yenilendiği gözlemlenmektedir. Dolayısıyla oyunculuk yöntemlerinin geliştirilmesi ve yeni yaklaşımların ortaya çıkarılması önem kazanmaktadır. Araştırma bu önem bağlamında Konstantin Stanislavski ve Vsevolod Meyerhold'un oyunculuk yöntemlerinin karşılaştırmalı incelenmesini amaçlamaktadır. Rus tiyatrosunun önde gelen yönetmenlerinden olan Meyeerhold ve Stanislavski sadece Rus tiyatrosunu değil dünya tiyatrosunu hem sahne hem de oyunculuk yöntemleri açısından etkilemiştir. Stanislavski'nin oyunculuk yönteminde içerik ve içeriğe bağlı olarak gelişen teknikler öne çıkmaktadır. İçeriğe bağlı bir yöntem geliştiren Stanislavski'ye göre oyuncu öncelikle metni çok iyi özümsemelidir. Oyuncu metni sadece canlandıracağı karakter özelinde değil o karakteri etkilemesi yönüyle diğer karakterlerin de bir bütün olarak analiz edilmesi olarak ele almalıdır. Dolayısıyla oyuncunun ilgili duyguya ve psikolojiye girmesi Stanislavski sisteminde öne çıkan en temel vurgudur. Stanislavski, oyuncuların karakteri anlayabilmesi için“ben olsam ne yapardım”gibi empatik ve psikolojik tekniklerin kullanılması gerektiğini ifade etmektedir. Çünkü oyuncunun bir karakteri canlandırabilmesinin yolu ilgili karakterin psikolojisine girmektir. İçerik bu yüzden önemlidir. Meyerhold düşüncesinde ise içerik değil biçim öne çıkmaktadır. Biçim bağlamında Meyerhold'un yaklaşımına ise biyomekanik sistem adı verilmektedir. Oyuncunun öncelikle biçim olarak kendisini geliştirmesini gerektiğini vurgulayan Meyerhold için oyunculuk yöntemlerinde de oyuncunun fiziksel davranışları öğrenmesi sağlanmalıdır. Oyuncuların karakterin psikolojisine girmesini ya da metne olması gerektiğinden fazla zaman harcamasını yük olarak değerlendiren Meyerhold için oyuncu kendisini her şeyden evvel fiziksel ve biçimsel olarak geliştirmelidir. İki önemli yönetmenin oyunculuk yöntemleri bakımından sentezlenmesinde ise biçim ve içerik yaklaşımlarının birlikte ele alınması öne çıkmaktadır. Oyuncular oyunculuk yöntemleri bakımından değerlendiklerinde ruhsal ve bedensel tekniklerin sentezi sağlandığından oyunculara komple bir yöntem havuzu da sunulmuş olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Acting methods can differ both from physical and psychological innovations in education and according to the social conditions of the directors. However, it is observed that acting methods are renewed depending on the changing understanding of theater. Therefore, it is important to develop acting methods and reveal new approaches. In the context of this importance, the research aims to analyze the acting methods of Konstantin Stanislavski and Vsevolod Meyerhold comparatively. Meyeerhold and Stanislavski, one of the leading directors of the Russian theater, influenced not only the Russian theater but also the world theater in terms of both stage and acting methods. In Stanislavski's acting method, content and techniques that develop depending on the content come to the fore. According to Stanislavski, who developed a contextual method, the actor must first assimilate the text very well. The actor should consider the text not only in terms of the character he will portray, but also as an analysis of other characters as a whole in terms of affecting that character. Therefore, the actor's entry into the relevant emotion and psychology is the most basic emphasis in the Stanislavski system. Stanislavski states that empathic and psychological techniques such as“what would I do”should be used in order for the actors to understand the character. Because the way the actor can portray a character is to enter the psychology of the relevant character. That's why content is important. In Meyerhold's thought, the form, not the content, comes to the fore. In the context of form, Meyerhold's approach is called the biomechanical system. For Meyerhold, who emphasizes that the actor must first develop himself as a form, it should be ensured that the actor learns physical behaviors in acting methods. For Meyerhold, who considers it a burden for the actors to get into the psychology of the character or spend more time on the text than it should be, the actor should develop himself physically and formally first of all. In synthesizing two important directors in terms of acting methods, it is important to consider form and content approaches together. When the actors are evaluated in terms of acting methods, a complete method pool is presented to the actors as the synthesis of spiritual and physical techniques is provided.