Şahika Tekand'ın performatif oyunculuk ve sahneleme yöntemi: Aşınma oyunu
Sahika Tekand's performative acting and staging method: Abrasion
  1. Tez No: 764751
  2. Yazar: FURKAN YAZICI
  3. Danışmanlar: PROF. SÜREYYA TEMEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Oyunculuk, Oyunculuk Yöntemleri, Performatif Oyunculuk, Şahika Tekand, Studio Oyuncuları, Türk Tiyatrosu, Performans, acting, performative acting, sahıka tekand, studıo players, turkısh theaters, performance
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Dramatik Sanatlar Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu tez çalışması , Antik Yunan itibariyle birçok kuramcı tarafından çağdaş uygulamalara kadar farklı bakışlarla irdelenen ve başlıbaşına bir sanat haline gelen oyunculuk sanatını ülkemiz sanatçılarından Şahika Tekand 'ın“Performatif Oyunculuk Yöntemi”ilkeleri üzerinden incelemektedir. Çalışmanın ilk bölümünde oyunculuk sanatının yöntemleşme sürecini başlatan Konstantin Stanislavski 'nin düşünceleri ve aynı zamanda çalışmanın merkez noktası Tekand 'ın sistemi ile performatiflik bağlamında benzer bir düşünsel yapıya sahip Jerzy Grotowski ve Vsevolod Meyerhold 'un oyunculuğa getirdikleri yöntemler ve Artaud'un sanata ve tiyatroya bakışı ile birlikte Tekand'ın da tiyatrosunun mihenk taşlarından olan bütüncül sahneleme estetiği paylaşılmıştır. İkinci bölümde Şahika Tekand'ın eğitimi ve çalışmaları incelenirken çalışmanın üçüncü bölümü ise Tekand 'ın araştırmalarını , eğitimlerini ve üretimlerini yürüttüğü Studıo Oyuncuları ve bu çatı altında yaratılan "Performatif Sahneleme ve Oyunculuk Yöntemi '' nin incelenmesine ayrılmıştır. Son bölümde Tekand 'ın Studıo Oyuncuları ismiyle kendi sistemini temel alarak ve sisteminin ustalık eseri olarak sayılabilecek 2022 yılında ortaya koyduğu son prodüksiyonu aynı zamanda ilk solo tasarımı olan AŞINMA oyunu incelenerek sistemin uygulanışı ve performatif oyuncuya verilen görevler anlatılmıştır. Çalışmada tarih boyunca oyunculuk sanatının temel sorunlarını belirleyen , çevreleyen ve çözüm için öne sürülen farklı bakışlar ile birlikte gelişen dönüşümler irdelenerek oyunculuk sanatında yöntemleşmeye çağdaş bir uygulama örneği olarak Şahika Tekand 'ın bu sorunlara getirdiği yenilikçi yorumu ve sisteminin tüm dünyada güçlü bir şekilde takdir edilerek güncelliğini sürdürüyor oluşu anlatmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis study examines the art of acting, which has been examined by many theorists from Ancient Greece from different perspectives to contemporary practices and has become an art on its own, through the principles of“Performative Acting Method”of Şahika Tekand, one of the artists of our country. In the first part of the study, the thoughts of Konstantin Stanislavski, who started the methodization process of the art of acting, as well as the methods brought to acting by Jerzy Grotowski and Vsevolod Meyerhold, who have a similar intellectual structure in terms of performativity and Tekand's system, the central point of the study, and Artaud's view of art and theater together with the holistic staging aesthetic, which is one of the cornerstones of Tekand's theatre, was shared.In the second part, the education and works of Şahika Tekand are examined, while the third part of the study is devoted to the examination of the Studio Actors, where Tekand conducts research, training and production, and the“Performative Staging and Acting Method”created under this roof. In the last chapter, the application of the system and the tasks given to the performative player are explained by examining the game“CORROSION ”, which is the first solo design and the last production of Tekand in 2022, which can be considered as a masterwork of the system, based on its own system under the name of Studio Players. In the study, the transformations that have determined the main problems of the art of acting throughout history, surrounding and developed together with the different perspectives put forward for the solution are examined, and Şahika Tekand's innovative interpretation and the system brought to these problems as an example of contemporary practice in acting art is strongly appreciated and kept up to date all over the world. It is intended to describe the formation.