Vsevolod Meyerhold'un biyomekanik oyunculuk yönteminin ritim anlayışı üzerinden incelenmesi
An analysis of Vsevolod Meyerhold's biomechanical acting method through the concept of rhythm
- Tez No: 959411
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇİĞDEM KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Biyomekanik, Fiziksel tiyatro, Meyerhold, Vsevolod, Ritim, Tiyatro eğitimi, Biomechanics, Physical theater, Meyerhold, Vsevolod, Rhythm, Theater education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tiyatro Ana Sanat Dalı
Özet
Bu çalışma, Vsevolod Meyerhold'un geliştirdiği biyomekanik oyunculuk sistemini, ritim kavramı ekseninde incelemeyi amaçlamaktadır. 20. yüzyıl tiyatro tarihinin önemli figürlerinden biri olan Meyerhold, oyunculuğu yalnızca psikolojik çözümleme temelli bir sanat dalı olarak değil, aynı zamanda fiziksel disiplin ve ritmik organizasyon üzerinden yapılandırılabilir bir alan olarak tanımlamıştır. Meyerhold'un biyomekanik sistemi, oyuncunun bedensel hareketlerinin ritmik döngüler içerisinde yapılandırılması gerektiğini savunur. Bu bağlamda çalışmada, ritmin Meyerhold'un sistemindeki yeri teorik ve uygulamalı boyutlarıyla analiz edilmiştir. Çalışmada, biyomekanik sistemin temel kavramları açıklanmış; ritmin oyuncunun jestleri, zamanlaması ve sahne içi koordinasyonuyla olan ilişkisi değerlendirilmiştir. Meyerhold'un yaklaşımı, Stanislavski'nin psikolojik gerçekçiliği ile karşılaştırılarak ritme dayalı fiziksel performans anlayışının özgün yönleri ortaya konmuştur. Ayrıca çalışmada, Emile Jaques-Dalcroze'un eurhythmics yöntemi ve Johannes Itten'in Bauhaus'taki ritim merkezli sanat pedagojisiyle Meyerhold'un biyomekaniği arasındaki paralellikler de tartışılmıştır. Tez sonucunda, ritmin yalnızca yardımcı bir öğe değil; oyunculuk pedagojisinin merkezinde yer alan kurucu bir yapı olduğu ortaya konmuştur. Ritim, oyuncunun bedensel farkındalığını artırmakta, sahnede uyumlu grup performansı yaratmakta ve estetik ifadenin sürekliliğini sağlamaktadır. Meyerhold'un sistemi, modern fiziksel tiyatro anlayışı ve oyuncu eğitiminde bugün hâlâ geçerliliğini koruyan bir temel sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the biomechanical acting system developed by Vsevolod Meyerhold through the concept of rhythm. As one of the prominent figures in 20th-century theatre history, Meyerhold redefined acting not merely as a psychologically driven process but as a discipline that could be constructed through physical organization and rhythmic structure. His biomechanical approach asserts that each physical movement performed by an actor should follow a rhythmic cycle and be executed with precise timing, control, and flow. Within the scope of the study, the core principles of Meyerhold's biomechanical system are defined, and the function of rhythm is analysed in relation to gestures, movement timing, and onstage coordination. The approach is compared with Konstantin Stanislavski's psychological realism, highlighting the distinctive qualities of Meyerhold's physical and rhythm-oriented acting methodology. Additionally, the study discusses the pedagogical and conceptual parallels between Meyerhold's system and Emile Jaques-Dalcroze's eurhythmics method, as well as Johannes Itten's rhythm-based educational model at the Bauhaus. The findings of the research demonstrate that rhythm is not merely an auxiliary element in acting but a fundamental structure that shapes pedagogical practices in performance training. Rhythm enhances the actor's physical awareness, facilitates coherent group performance on stage, and sustains aesthetic expression. Meyerhold's system continues to offer a valid and productive foundation for contemporary physical theatre practices and actor training.