Propolis ile fonksiyonel maden suyu üretimi
Fonctional mineral water production with propolis
- Tez No: 802789
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN HÜSEYİN ORUÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Propolis, water-based solvents, extraction, mineral water
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Propolis kavak, kayın, at kestanesi, huş ve kozalaklı ağaçlar gibi belirli bitkilerden arılar tarafından toplanan ve reçine içeren bir arı üründür. Propolis antibakteriyel, antiviral, antifungal, yangı önleyici, antitümoral, antioksidan, bağışıklık sistemini uyarıcı, doku iyileşmesini hızlandıran ve antiülser etkilere sahiptir ve bu etkileri içerdikleri başlıca flavonoidler, fenolik asit ve esterleri gibi fenolik bileşiklere bağlıdır. Doğal bir madde olan propolis genellikle güvenlidir. Halk sağlığında faydalı etkileri nedeniyle uzun yıllardır tercih edilmektedir. Pek çok çalışmada, propolisin gıda ürünlerinde besin değerini, kalitesini ve foksiyonunu artırıcı etkisi çalışılmıştır. Propolis içeren pek çok ürün bulunmakla birlikte bu örneklerin gıda sektöründe artırılarak propolisin bu yararlı etkisinden daha fazla faydalanmak uygun olacaktır. İnsanların rahatlıkla tüketebileceği propolisli bir içeçek için propolisli tentürün son kullanım aşamasında suda veya su bazlı bir içecekte çözünür olması sağlanmalıdır. Bunun için de insan sağlığı açısından zararsız, ekonomik ve üretim pratikliği nedeniyle propilen glikol, gliserin, dimetilsülfoksit ve laktik asit gibi çözücüler propolisi suya göre çok daha iyi çözer ve daha sonra su ve su bazlı sıvılarla kolaylıkla karışabilirler. Bu nedenle bu tez projesiyle belirli bir kalitede su bazlı propolis kullanılarak fonksiyonel maden suyu üretilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Bursa'dan temin edilen ham propolisle ve mumu büyük oranda uzaklaştırılmış propolisin reçine kısmında propilen glikol, gliserin, laktik asit ve dimetilsülfoksitle ekstraksiyon yapıldı. Ekstraksiyon aşamalarında ve sonucunda çözücülerin son üründeki tentürlerinde tat ve su ile karışma özellikleri, bireysel fenolik bileşikleri içerme oranları, elde edilen son ürün hacim miktarı, süzülme kolaylığı, çözücü toksisitesi ve çözücünün ekonomikliği değerlendirildi. Ham propolis ve tentürlerindeki bireysel fenolik bileşik içeriği analizi HPLC-DAD sistemi ile yapıldı. Genel olarak propolisli maden suyu için propilen glikol ve dimetilsülfoksit (ekonomik olmasa da) ile yapılan ekstraksiyonların gliserin ve laktik asitle yapılan ekstraksiyondan daha başarılı olduğu kanısına varıldı. Anahtar sözcük: Propolis, su bazlı çözücüler, ekstraksiyon, maden suyu
Özet (Çeviri)
Propolis is a honey bee product contains resins that bees collect from certain plant species such as poplar, beech, horse chestnut, birch and conifer trees. The beneficial biological properties of propolis such as antibacterial, antiviral, antifungal, antiinflammatory, antitumoral, antioxidant, immunomodulatory, tissue regeneration, and antiulcerative, are mainly due to content of phenolic compounds such as flavonoids and phenolic acid and its esters. Being a natural product, propolis is generally classed as a safe product. Propolis has been preferred in public health for years due to its beneficial biological effects. Propolis use in food products for improve the nutritional value, quality and functionality of food have been investigated in many studies. However, there are many products with propolis, food products with propolis should be increase for much obtain of useful effects of propolis. The important issue is propolis tinctures should easily solve/mix in water or water based drinks to use by human rights. For this reasons, propylene glycol, glycerine, dimethylsulfoxide and lactic acid that harmless for human health, economic, practical production and can solve propolis than water, are easily mix with water and water-based liguids. The aim of the study was to produce functional mineral water with propolis. For this aim, raw propolis was purchased from Bursa, and raw and resin of the raw propolis was extracted using propylene glycol, glycerine, dimethylsulfoxide and lactic acid. Taste, properties of mixing with water, content of individual phenolic compounds, obtained final volume of propolis tincture, situation of filtration, toxicity of solvent and economize of solvents were evaluated. Individual phenolic compounds analysis in raw and resin are conducted by HPLC-DAD system. Generally, the propolis extraction with propylene glycol and dimethylsulfoxide (not economic) are very successfully than glycerine and lactic acid according to our results.