Bilgisayar destekli üretilen yeni nesil kaide materyallerinin farklı PH değerlerindeki mikrobiyolojik özelliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of microbiological properties of computer-aided new generation denture base materials at different PH values
  1. Tez No: 802858
  2. Yazar: EZGİ ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAN AKAY
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: CAD/CAM PMMA, C. albicans, dijital CAD/CAM protezler, grafen, PMMA, yüzey pürüzlülüğü, CAD/CAM PMMA, C. albicans, digital CAD/CAM prostheses, graphene, PMMA, surface roughness
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Yeni nesil CAD/CAM ile üretilen ve geleneksel ısıyla polimerize kaide materyalinin farklı pH değerlerinde mikrobiyolojik özelliklerinin değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Bu çalışma için 2 x 10 mm boyutlarında toplam 108 adet polimetilmetakrilat örnek hazırlandı. Örnekler yüzey pürüzlülükleri ölçüldükten sonra ağız ortamını taklit etmek amacıyla 37 derecede %100 nem varlığında 3 farklı pH değerlerine sahip yapay tükürükte 21 gün süre ile yapay yaşlandırmaya tabi tutuldu. Pürüzlülük ölçümleri 21. gün sonunda tekrarlandı. Örnekler %70'lik alkol ile dezenfekte edildi ve candida albicansın içeren brain heart broth besi yerine aktarıldı. İnkübasyonun 72. saatinde spektrofotometre ile candida albicansın optik yoğunluğu ölçüldü ve biyofilm oluşturma yetenekleri belirlendi. Ölçümlerin normal dağılıma uygunluğu polimetilmetakrilat gruplarında farklı pH düzeylerinde elde edilen pürüzlülük değerleri Wilcoxon testi, farklı pH düzeylerinde elde edilen pürüzlülük ölçümlerinin gruplara göre farklılık gösterip göstermediği ve candida albicans adezyonu ölçümlerinin gruplara göre karşılaştırması Kruskal Wallis testi ile, incelenmiştir. Farklı pH düzeylerinde pürüzlülük değişimi ile candida albicans adezyonu arasındaki ilişki korelasyon analizi ile incelenmiştir. Analizler %95 güven düzeyinde SPSS 20.0 yazılımı ile yapılmıştır. Bulgular: Farklı pH değerlerine sahip yapay tükürük ile yaşlandırma sonucunda yüzey pürüzlülükleri artmıştır. En fazla yüzey pürüzlülüğü pH 3'te bekletilen örneklerde, en fazla yüzey pürüzlülüğü artışı ısı ile polimerize geleneksel PMMA örneklerde bulunmuştur. En fazla C. albicans tutulumu ısı ile polimerize geleneksel PMMA örneklerde görülmüştür. Yüzey pürüzlülüğü artışı ile C. albicans adezyonu arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Sonuç: Çalışmamızda kullandığımız farklı tipteki PMMA kaide materyalleri yüzey pürüzlülüğü açısından karşılaştırıldıklarında ısı ile polimerize akrilik rezin diğer materyallerden daha yüksek yüzey pürüzlülüğü değerine sahip çıkmıştır ve materyallerin yüzey pürüzlülükleri asit ortamında daha fazla artmıştır. Çalışmada kullanılan protez kaide materyalleri arasında C. albicans tutulumu en çok ısı ile polimerize akrilik rezinlerde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate the microbiological properties of conventional heatcured base material produced with new generation CAD/CAM at different pH values. Material and Method: For this study, a total of 108 polymethylmethacrylate samples with 2 x 10 mm dimensions were prepared. After measuring the surface roughness of the samples, they were artificially aged for 21 days in artificial saliva with 3 different pH values in the presence of 100% humidity at 37 degrees in order to mimic the oral environment. Roughness measurements were repeated at the end of the 21st day. The samples were disinfected with 70% alcohol and transferred to the brain heart broth medium containing candida albicans. At the 72nd hour of incubation, optical density of candida albicans was measured by spectrophotometer and biofilm forming abilities were determined. Compliance of the measurements with normal distribution, roughness values obtained at different pH levels in polymethylmethacrylate groups, Wilcoxon test, whether the roughness measurements obtained at different pH levels differed according to the groups and the comparison of C. albicans adhesion measurements according to the groups were examined using the Kruskal Wallis test. The relationship between roughness change and candida albicans adhesion at different pH levels was investigated by correlation analysis. Analyzes were performed with SPSS 20.0 software at 95% confidence level. Results: As a result of aging with artificial saliva with different pH values, surface roughness increased. The highest surface roughness was found in the samples kept at pH 3, and the highest surface roughness increase was found in the heat polymerized conventional PMMA samples. The highest C. albicans uptake was observed in heat-polymerized conventional PMMA samples. The relationship between increased surface roughness and C. albicans adhesion was not statistically significant. Conclusion: When the different types of PMMA base materials we used in our study were compared in terms of surface roughness, heat polymerized acrylic resin had a higher surface roughness value than other materials and the surface roughness of the materials increased more in acid environment. Among the denture base materials used in the study, C. albicans involvement was mostly found in heat polymerized acrylic resins.