Voleybol sporcularının bireysel ve sosyal sorumluluk davranışları ile sporda topluluk hissi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between the individual and social responsibility behaviors of volleyball athletes and the feeling of community in sports
- Tez No: 802904
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KARGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Sporcu, Voleybol, Bireysel ve Sosyal Sorumluluk, Sporda Topluluk Hissi, Athlete, Volleyball, Individual and Social Responsibility, Community Feeling in Sports
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu araştırmanın amacı; Voleybol sporcularının bireysel ve sosyal sorumluluk davranışları ile sporda topluluk hissi arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmaya gönüllü 619 sporcu katılmıştır. Örneklem seçiminde kolay ulaşılabilir örneklem tekniğinden yararlanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Kullanılan anket Bireysel ve Sosyal Sorumluk Ölçeği ve Sporda Topluluk Hissi Ölçeği araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel Bilgi Formu şeklinde üç bölümden oluşmaktadır. Elde edilen veriler SPSS paket programıyla analiz edilmiştir. Tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra; t testi, tek yönlü varyans analizi, Pearson Momentler Correlation testi uygulanmıştır. Sonuç olarak; Voleybolcuların bireysel ve sosyal sorumluluk ölçeğinden almış oldukları puanlar ile sporda topluluk hissi ölçeğinden almış oldukları puanlar arasında pozitif ve anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Aynı zamanda bireysel ve sosyal sorumluluklarını ve topluluk hissini cinsiyet, evde spor yapma durumu, spor kategorisi ve antrenman süresinin etkilediği tespit edilmiştir. Sporcular için sosyal sorumluluk ve topluluk hissi önemlidir. Çünkü bu iki kavrama sahip sporcular doğaya ve çevreye saygılı, duyarlı, sportmen ve ahlaki değerlere sahip olurlar. Bu yüzden bu kavramlara sahip sporcular yetiştirilmesi tavsiye edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research; It is the examination of the relationship between the individual and social responsibility behaviors of volleyball players and the sense of community in sports. 619 athletes voluntarily participated in the research. Easily accessible sampling technique was used in sample selection. A questionnaire was used as a data collection tool in the research. The questionnaire used consists of three parts: Individual and Social Responsibility Scale and a Personal Information Form prepared by the researcher for the Feeling of Community in Sports Scale. The obtained data were analyzed with the SPSS package program. In addition to descriptive statistics; t test, one-way analysis of variance, Pearson Moments Correlation test were applied. In conclusion; A positive and significant relationship was found between the scores of the volleyball players from the individual and social responsibility scale and the scores they got from the sense of community in sports scale. At the same time, it has been determined that gender, sports at home, sports category and training time affect individual and social responsibilities and sense of community. Social responsibility and a sense of community are important for athletes. Because athletes with these two concepts have respectful, sensitive, sportsman and moral values to nature and the environment. Therefore, it is recommended to train athletes with these concepts.