Hemşirelerin kariyer sorunları ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi
Determination of nurses' career problems and affecting factors
- Tez No: 802949
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERAP TORUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşire, kariyer, kariyer sorunları, Nurse, career, career problems
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Hemşirelerin kariyer sorunlarının ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı tipte yapılan bu çalışma, Adana il merkezinde bulunan Seyhan Devlet hastanesinde görev yapan ve çalışmaya katılmaya gönüllü olan 233 hemşire ile yapılmıştır. Çalışmada araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu ile Çavmak, Atalay ve Söyler tarafından 2019 yılında geliştirilmiş olan ''Hemşirelikte Kariyer Sorunları Ölçeği'' kullanılmıştır. Araştırma için gerekli tüm izinler ve etik kurul onayı alınmıştır. Katılımcılardan sözlü onam alınmıştır. Çalışmada Cronbach's alfa kat sayısı toplam ölçekte 0,872, alt boyutlarda 0,740 ve üzeri olarak saptanmış olup sonuçlar yüksek derecede güvenilir bulunmuştur. Çalışmada verilerin istatiksel analizinde SPSS paket programı kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde kategorik ölçümlerde sayı ve yüzde, sürekli ölçümlerde ise ortalama, standart sapma, minimum-maksimum alınmıştır. Kolmogorov Smirnov ve Shapiro-Wilk testleri, student t-test, ANOVA analizi kullanılmıştır. Tüm testlerde anlamlılık düzeyleri 0,05 olarak alınmıştır. Çalışmaya katılan hemşirelerin %77,3'ü kadın, %52'8'i evli, %54,9'unun çocuğu olmadığı, %71,7'sinin eğitim düzeyi lisans olduğu, %45,9'unun hemşireliği tercih etme nedeni iş fırsatları olduğu, %38,2'sinin mesleki deneyiminin 0-5 yıl arasında olduğu, %86,3'ünün klinik hemşiresi olduğu, %59,7' sinin nöbet usulü çalıştığı, %70'inin çalıştığı birimi isteyerek seçtiği ve %79'unun çalıştığı birimi sevdiği tespit edilmiştir. Çalışmanın sonucunda, katılımcıların kariyer sorunlarını en fazla stres ve tükenmişlik alt boyutunda yaşadıkları saptanmıştır. Katılımcıların bireysel ve çalışma ortamına ilişkin değişkenlerinin bir kısmının kariyer sorunlarına etki ettiği görülmüştür. Hemşirelerin çalıştıkları birimi sevme durumunun kariyer sorunları yaşamalarını doğrudan etkilediği tespit edilmiştir. Sorumlu hemşirelerin servis hemşirelerine göre çift kariyerlilik sorununu daha az yaşadığı görülmüştür. Nöbet ve vardiyalı çalışmak hemşirelerde stres ve tükenmişlik ile organizasyonel baskı ve mesleki uyumsuzluk sorununu arttırmaktadır. İş yükü nedeniyle bütüncül bakım veremeyen hemşirelerin tüm kariyer sorunlarını yaşadıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This descriptive study, which was conducted to determine the career problems of nurses and the factors affecting them, was carried out with 233 nurses working in Seyhan State Hospital in Adana city center and volunteering to participate in the study. In the study, the Personal Information Form prepared by the researcher and the“Career Problems Scale in Nursing”developed by Çavmak, Atalay and Söyler in 2019 were used. All necessary permissions and ethics committee approval were obtained for the research. Verbal consent was obtained from the participants. In the study, Cronbach's alpha coefficient was found to be 0.872 in the total scale and 0.740 and above in the sub-dimensions, and the results were found to be highly reliable. SPSS package program was used in the statistical analysis of the data in the study. In the evaluation of the data, number and percentage were used in categorical measurements, and mean, standard deviation, minimum-maximum were used in continuous measurements. Kolmogorov Smirnov and Shapiro-Wilk tests, student t-test, ANOVA analysis were used. Significance levels were taken as 0.05 in all tests. Of the nurses participating in the study, 77.3% were women, 52.8% were married, 54.9% of them do not have children, 71.7% had undergraduate education, and 45.9% preferred nursing. There are job opportunities, 38.2% of them have 0-5 years of professional experience, 86.3% are clinical nurses, 59.7% work on a duty basis, 70% choose the unit they work voluntarily, and 79% It has been determined that 's likes the unit he works in. As a result of the study, it was determined that the participants mostly experienced their career problems in the sub-dimension of stress and burnout. It has been observed that some of the variables of the participants regarding the individual and working environment have an impact on career problems. It has been determined that the status of the nurses' liking for the unit they work directly affects their career problems. It was observed that the nurses in charge experienced the problem of dual career less than the service nurses. Working in shifts and shifts increases the stress and burnout, organizational pressure and occupational incompatibility problems in nurses. It has been concluded that nurses who cannot provide holistic care due to their workload experience all career problems.