Hemşirelik öğrencilerinin mesleki güdülenme kaynakları ve etkileyen faktörler
Nursing students' professional motivation resources and affecting factors
- Tez No: 842279
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖNÜL BODUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Mesleki Güdülenme, Hemşirelik Öğrencileri, Akademik Güdülenme, Türkiye, Professional Motivation, Nursing Students, Academic Motivation, Türkiye
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelikte Eğitim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Araştırma, hemşirelik öğrencilerinin mesleki güdülenme kaynakların ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı araştırma tipinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma evrenini; Türkiye'de İstanbul'da lisans düzeyinde hemşirelik eğitimi veren akredite bir kurumda öğrenim gören birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıf hemşirelik öğrencileri oluşturmuştur. Örneklem seçimine gidilmeden seçilen evrenin tamamına ulaşılması hedeflenmiştir. Araştırmaya 457 öğrenci katılmıştır. Veriler“Bilgi Formu”,“Güdülenme Kaynakları ve Sorunları Ölçeği”ve“Akademik Güdülenme Ölçeği”ile toplanmıştır. Araştırmada toplanan verilerin analizi için SPSS 22 programı kullanılmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin %83,6 olmak üzere çoğunluğu kadındır. Öğrenim gören öğrencilerin %33,5'i birinci sınıftır. Öğrenim gören hemşirelik öğrencilerinin çoğunluğu ailesinde sağlık çalışanı olmadığını belirtmiş, çoğunluğu mesleği isteyerek seçmiş, hemşireliği tercih etme sırasına göre çoğunluğu 1-5 tercihte hemşireliği tercih etmiştir. Hemşirelik öğrencilerinin“Güdülenme Kaynakları ve Sorunları Ölçeği”puan ortalaması 3,60±0,51, ve“Akademik Güdülenme Ölçeği”puan ortalaması 68,13±11,78 bulunmuştur. Hemşirelik öğrencilerinin akademik güdülenme düzeylerinin ortanın üzerinde, içsel ve dışsal güdülenme düzeylerinin yüksek, olumsuz güdülenme düzeylerinin düşük olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin güdülenme kaynaklarını etkileyen faktörler incelendiğinde; örneklem kapsamına alınan araştırma grubunu oluşturan hemşirelik öğrencilerinde dışsal güdülenmenin cinsiyete, mesleği isteyerek seçme durumuna, hemşireliği tercih etme sırasına göre farklılık gösterdiği, ailede sağlık çalışanı olma durumuna göre farklılık göstermediği bulunmuştur. Öğrencilerin akademik güdülenme düzeylerinin yalnızca mesleği isteyerek seçme durumuna göre farklılık gösterdiği bulunmuştur. Hemşirelik öğrencilerinin içsel ve dışsal güdülenmeleri ile akademik güdülenmeleri arasında pozitif, olumsuz güdülenmeleri ile arasında negatif bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The research was carried out as a descriptive research type in order to determine the sources of professional motivation and affecting factors of nursing students. The research universe; It consisted of first, second, third and fourth year nursing students studying at an accredited institution that provides undergraduate nursing education in Istanbul, Turkey. It is aimed to reach the whole selected universe without going to the sample selection. 457 students participated in the research. Data were collected with the“Information Form”,“Motivation Sources and Problems Scale”and“Academic Motivation Scale”. SPSS 22 program was used for the analysis of the data collected in the study. The majority of the students participating in the research, 83.6%, are women. 33.5% of the students are in the first class. The majority of the nursing students stated that there is no health worker in their family, the majority of them chose the profession willingly, and the majority of them preferred nursing in 1-5 preferences, according to the order of preference for nursing. Nursing students'“Motivational Sources and Problems Scale”mean score was 3.60±0.51, and“Academic Motivation Scale”score average was 68.13±11.78. It has been determined that the academic motivation levels of nursing students are above the middle, their internal and external motivation levels are high, and their negative motivation levels are low. When the factors affecting the motivation sources of the students are examined; It has been found that extrinsic motivation in Turkey differs according to gender, the state of choosing the profession voluntarily, the order of choosing nursing, and it does not differ according to the status of being a health worker in the family. It was found that the academic motivation levels of the students differed only according to their willingness to choose the profession. A positive relationship was found between the intrinsic and extrinsic motivations of the students and their academic motivation, and a negative relationship was found between their negative motivations.