Design and implementation of a smart medicine regulator for elderly people with parkinson and alzheimer diseases
Parkinson ve alzheımer hastalıklı yaşlılar için akıllı ilaç regülatörünün tasarımı ve uygulanması
  1. Tez No: 803004
  2. Yazar: HOUMEME HAMED
  3. Danışmanlar: Assist. Prof. Dr. EMRE OZAN POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Biyoteknoloji, Science and Technology, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Doz Regülatörü, İlaç Dağıtıcı, Hasta Sensörü, Alzheimer, Parkinson, Dose Regulator, Medicine Dispenser, Patient Sensor, Alzheimer, Parkinson
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hesaplamalı Biyoloji ve Biyoinformatik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Parkinson ve Alzheimer, esas olarak beyin performansını, özellikle de sinir sistemini etkileyen ilerleyici hastalıklardır. İlk başta, Parkinson hastalığı hastayı etkileyeb ilir ve titreme veya sallanma gib i kontrolsüz davranışlara, denge kaybı ve kasların ve vücudun sertliğine ve otomatik hareketlerde zorluğa neden olabilir. Kalıtsal olarak geçebilen bu rahatsızlıklarda, semptomlar her geçen gün yavaş yavaş ilerlemekte olup, özellikle orta yaşlı ve yaşlı kişiler etkilenmektedir. İstatistikler, dünya çapında 10 milyondan fazla kişiye Parkinson teşhisi konulduğunu göstermektedir. Öte yandan, Alzheimer hastalığı, beyin fonksiyonlarının etkinliğinde zayıflık olarak biline n parkinson'un nedenlerinde n biridir ve aynı zamanda beyin hücrelerinin ölümü olarak da bilinir. Bu da anıların silinmesine ve geçmiş anıların ya da bilgiler i n unutulma s ına neden olur. Böylece hasta bazen yapması gereken işle r i, yakınlarını veya alınacak ilaçları unutabilir. Alzheimer hastalığı tehlikelidir çünkü hasta istem dışı zararlı eylemlerde bulunabilir, Başta yaşlıları etkileyen bu hastalık için istatistikler, dünya çapında yaklaşık 44 milyon kişiye Alzheimer hastalığı teşhisi konulduğunu göstermektedir. Bu tez, düzenli olarak sıvı şurup tedavisine ihtiyaç duyan Parkinson (PD) ve Alzheimer (AD) hastaları için akıllı bir ilaç hatırlatıcısının tasarımını ve uygulamasını sunar. Cihaz, sistemi kontrol eden bir Arduino ATmega328P'ye ve hastadan doğru zamanda tam doz hacmini almasını sağlayan bir ekrana sahiptir ve ilaç hatası riskini azaltır. Cihaz ilaç kabının varlığını algılayarak hastanın ilacı boş bir kaptan veya yanlış kaptan almasını engeller. Ek olarak cihaz, ilaçların yanlış sıcaklıklara maruz kalmasını önleyerek hasta güvenliğini artıracak şekilde tasarlanmışt ır. Bunlara ek olarak, sistemin da hili hatırlatıcısı, bakıcının oda sıcaklığını izlemesi için uygun bir yol sağlayan harici bir sıcaklık göstergesini kullanır. Cihaz, hastalara ilaç alımla r ını yönetmele r i, yaş a m kalitelerini artırmaları ve ilaç hatası riskini potansiyel olarak azaltmaları için sezgisel ve güvenilir bir yol sağlamak üzere tasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Parkinson's and Alzheimer's are progressive diseases affecting brain performance, especially the nervous system. On the first hand, Parkinson's disease can affect the patient, leading to uncontrolled behaviors like tremors or handshaking, loss of balance and rigidity of muscles & body, and difficulty in automatic movements. Symptoms are increasing slowly daily; the targeted people are mostly middle-aged and elderly, and sometimes it transfers hereditary. According to statistics, Parkinson has been identified in more than 10 million people globally. On the other hand, Alzheimer's disease is one of Parkinson's causes, known as a weakness in the effectiveness of brain functions, also known as a death of brain cells leading to deleting memories and forgetting past stories so the patient can sometimes forget tasks to do or family members or medicaments to take. It's dangerous because patients may act involuntarily harmful actions; chiefly, it affects older people. Statistics show that approximately 44 million individuals worldwide have been diagnosed with Alzheimer's disease. This thesis presents the design and implementation of a smart medication reminder for Parkinson's disease (PD) and Alzheimer's disease (AD) patients who require regular liquid syrup medication. The device has an Arduino ATmega328P that controls an alarm and a display prompting the patient to get his exact dose volume at the right time, reducing the risk of medication errors. The device detects the presence of the medication cup, preventing the patient from taking medication from an empty cup or the wrong container. Additiona ll y, the device is designed to avoid medicatio n exposure to incorr e c t temperatures, enhancing patient safety. The reminder also features an exter na l temperature display, providing a convenient way for the caregiver to monitor the room temperature. The device is designed to provide patients with an intuitive and reliable way to manage their medication intake, improve their quality of life, and potentially reduce the risk of medication errors.