Matthew Tindal'ın din düşüncesi üzerine felsefi bir inceleme
A philosophical examination on Matthew Tindal's religious thought
  1. Tez No: 803011
  2. Yazar: SHİKUR SEİD YESUF
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY İMAMOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Deizm, Aydınlanma, Doğalcılık, Akılcılık, Tindal, Deism, Enlightenment, Naturalism, Rationality, Tindal
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırma, esas olarak İngiltere, Fransa ve Almanya'da yetişen Avrupa'nın erken aydınlanmasının dini ve felsefi düşüncelerinin doğasının bir araştırmasını yapmayı amaçlamaktadır. 17. yüzyılın sonu ve 18. yüzyılın başlangıcında İngiltere'de başlayan deistik düşünce hareketi, Matthew Tindal örnek alınarak özel olarak incelenmiştir. Tindal tarafından yazılan orijinal eserler ve onun hakkında ikincil yazılar olan birincil kaynaklar, Tindal'ın Şanlı Devrim sonrası siyaset kurumunun bir destekçisi ve devrim öncesi sosyal, dini ve siyasi düzenin özellikle Katolik Hıristiyanlığın eleştirmeni olduğu sonucuna varmamıza yol açabilir. O zamanın felsefi ve dini sorularının çoğu için kendi deist yorumunu yapmıştır. Bu, esas olarak, Yaratılış Kadar Eski Hıristiyanlık: Doğal Dinin Yeniden Yayınlanmasının İncili adlı ana çalışmasında gözlemlendi; burada akıl ve doğa yasaları, Hıristiyanlığın temel öğretilerini eleştirmek ve reddetmek için kendi başlarına kullanmaktadır. Bu, genel olarak İngiliz deistlerinin ve özellikle Matthew Tindal'ın akıl ve doğal dinin veya doğa yasalarının bizi ateistlerin şüpheciliğini ve nihilizmini veya kendilerini Hıristiyan deist olarak adlandıran protestanları veya İslam'ınki gibi başka bir dini örtbas etmeye yönlendirdiğini ima eder.
Özet (Çeviri)
This research sets out to make a thorough investigation of the nature of the religious and philosophical thoughts of the early enlightenment of Europe mainly grown up in England, France, and Germany. The late 17th and early 18th Century deistic thought movement that had begun in England is specifically examined by taking Matthew Tindal as a case for this research. Primary sources that are original works done by Tindal and secondary writings on him might lead us to conclude that Tindal as a supporter of the post-Glorious Revolution political establishment and critic of the pre-revolution social, religious and political order especially that of Catholic Christianity came up with his own deistic interpretation for most of the philosophical and religious questions of the time. That was mainly observed in his major work, Christianity as Old as the Creation: or the Gospel, A Republication of Religion of Nature, in which reason and laws of nature by themselves are used for criticizing and rejecting basic teachings of Christianity. This implies the supposition that did reason and religion or laws of nature of English deists in general and Matthew Tindal specifically leads us to covert atheists' skepticism and nihilism, or protestants who called themselves Christian Deists, or another Religion like that of Islam.