Arazi kullanımı ve ekonomik gelişme ilişkisi: Kolombiya örneği
Land use and economic development relationship: The case of Colombia
- Tez No: 803035
- Danışmanlar: Assoc. Prof. Dr. BURCU TÜRKCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
- Anahtar Kelimeler: ekonomik büyüme, ekonomik gelişme, arazi kullanımı, arazi kullanım hakkı, economic growth, economic development, land use, land tenure
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bölgesel Kalkınma İktisadı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Arazi kullanımı ile belirli bir bölgenin ekonomik büyümesi ve gelişmesi arasındaki ilişki, ekonomik ve sosyal kalkınma literatüründe giderek daha önemli bir konudur. Arazinin önemini vurgulayan yeni kalkınma yaklaşımları, belirli bir bölgenin ekonomik, sosyal ve çevresel koşullarını güçlü bir şekilde etkileyebileceğinden, arazinin sadece bir üretim faktörü olarak görülmemesi gerektiğini göstermiştir. Bu tez, Kolombiya'yı bir vaka çalışması olarak alarak arazi kullanımı ve ekonomik kalkınma arasındaki ilişkiyi analiz etmektedir. Bu ülkede, topraklarının %96'sından fazlası kırsaldır ve sadece kırsal bölgenin değil, tüm ülkenin ekonomisini ve bölgenin kalkınmasını teşvik etmek için büyük potansiyele sahip topraklara sahiptir. Bu analizi gerçekleştirmek için çalışma iki bölüme ayrılmıştır. İlk bölüm, kalkınma yaklaşımlarının ülke ekonomisinin davranışı ve kullanım ve arazi kullanım süresi üzerinde güçlü etkisinin olduğu 21. yüzyılda Kolombiya'daki ekonomik, sosyal ve arazi kullanımı değişi kliklerine ilişkin tanımlayıcı istatistiklere dayanıyordu. İkinci kısım, 2011-2019 yılları arasında analiz edilen 21 Kolombiya departmanından alınan ekonometrik bir panel veri modeline dayanıyordu. Model, tarımsal GSYİH ve İGE göstergeleri aracılığıyla farklı türlerde üretken kırsal arazi kullanımının ve arazi kullanım hakkı ülkenin büyümesi ve kalkınması üzerindeki etkisini belirledi. Bu sonuçlar iki sonuç bırakmaktadır; birincisi, verimli arazi kullanımları içinde ülkenin kırsal ekonomik büyümesi üzerinde en büyük olumlu etkiye sahip olanın tarıma yönelik arazi kullanımı olduğudur. İkinci sonuç, hayvancılık için ayrılan arazinin kullanılmasının ve arazinin yoğunlaşmasının, bölgenin gelişimi üzerinde olumsuz bir etkisi olduğudur. Bu sonuçlar, arazinin verimsiz kullanımı ve arazinin yoğunlaşması ile eşitsizlik ve yoksulluk sorunları arasında var olan güçlü ilişki ile açıklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The relationship between land use and the growth and economic development of a given territory is a topic that is becoming increasingly important in the literature on economic and social development. The new development approaches that highlight the importance of the territory have shown that the soil should not be taken into account only as a factor of production, but that it can strongly influence the economic, social and environmental conditions of a given territory. This thesis analyzes the relationship between land use and economic development, taking Colombia as a case study, a country where more than 96% of its territory is rural and which, due to its geographical and climatic characteristics, has soils with great potential. to promote the economy and development not only rural but of the territory in general. To perform this analysis, the study was divided into two parts. The first part was based on descriptive statistics on economic, social and land use changes in Colombia in the 21st century, where the strong influence that development approaches have had on the behavior of the country's economy and on the use and land tenure. The second part relied on an econometric model of panel data from 21 Colombian departments analyzed between 2011-2019 to determine the impact of the different types of productive rural land use, and land tenure on the growth and development of the country through the agricultural GDP and HDI indicators. The results showed a positive relationship between the use of land for agricultural activities and the negative impact of land dedicated to livestock. These results leave two conclusions, the first is that within the productive land uses, the one that has the greatest positive effects on the country's rural economic growth is the use of land destined for agriculture. The second conclusion is that the use of land destined for livestock and the concentration of land have a negative effect on the development of the territory, which is explained by the inefficient use of land and by the strong relationship that exists between the concentration of land and the problems of inequality and poverty.