Dünyada ve Türkiye'de yenilenebilir enerji politikalarına yönelik vergi teşviklerinin karşılaştırmalı analizi
Comparative analysis of tax incentives for renewable energy policies in the world and in Türkiye
  1. Tez No: 803039
  2. Yazar: ELNUR ABBASZADE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN CURA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir Enerji Kaynakları, Vergi Teşvikleri, Enerji Politikaları, Renewable Energy Resources, Tax İncentives, Energy Policies
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Teorisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı, çevresel sürdürülebilirlik ve enerji güvenliği gibi nedenlerle hem dünya genelinde hem de Türkiye'de önemli bir öncelik haline gelmiştir. Bu bağlamda, yenilenebilir enerji politikalarını teşvik etmek için vergi teşviklerinin kullanılması yaygın bir yaklaşımdır. Dünya genelinde, birçok ülke yenilenebilir enerji yatırımlarını teşvik etmek için vergi indirimleri, muafiyetler ve diğer finansal teşvikler sunmaktadır. Türkiye'de ise yenilenebilir enerji politikalarına yönelik vergi teşvikleri daha yeni bir olgudur. Türkiye, son yıllarda yenilenebilir enerji sektörüne yapılan yatırımları artırmak amacıyla vergi indirimleri, gümrük muafiyetleri ve destekleyici mevzuatlar gibi önlemler almıştır. Ancak, Türkiye'nin yenilenebilir enerji politikalarında daha fazla teşvik ve destek sunması gerekmektedir. Çalışmanın amacı, dünya genelindeki vergi teşviklerini ve Türkiye'deki uygulamalarını incelemek ve karşılaştırmaktır. Bu çalışmada, Türkiye'deki vergi teşviklerinin yanı sıra belirli ülkelerde mevcut olan vergi teşviklerinin benzerlikleri ve farklılıkları ele alınmaktadır. Çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde, enerji kavramı ve önemi üzerinde durularak enerji kaynakları, türleri ve yenilenebilir enerjinin avantajları ve dezavantajları ele alınmıştır. Yenilenebilir enerji kaynaklarının amacı, nedenleri ve sonuçlarından bahsedilmiştir. İkinci bölümde ise dünya genelinde uygulanan yenilenebilir enerji alanındaki teşvik mekanizmaları anlatılmıştır. Türkiye'deki yenilenebilir enerji kaynaklarının dağılımı, kurulu güç oranları ve teşvikleri incelenmiş, ardından Türkiye ve diğer ülkeler arasında karşılaştırmalı bir analiz yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The use of renewable energy sources has become a significant priority both globally and in Türkiye due to reasons such as environmental sustainability and energy security. In this thesis, using tax incentives to promote renewable energy policies is a common approach. Many countries worldwide offer tax deductions, exemptions, and other financial incentives to encourage renewable energy investments. In Türkiye, tax incentives for renewable energy policies are a relatively recent phenomenon. In recent years, Türkiye has implemented measures such as tax reductions, customs exemptions, and supportive legislation to increase investments in the renewable energy sector. However, Türkiye needs to provide more incentives and support in its renewable energy policies. The aim of this thesis is to examine and compare tax incentives worldwide and their applications in Türkiye. The thesis discusses the similarities and differences between tax incentives available in specific countries, along with the tax incentives in Türkiye. The thesis consists of two parts. The first part focuses on the concept and importance of energy, discussing energy sources, types, and the advantages and disadvantages of renewable energy. The purpose, causes and results of renewable energy sources are mentioned. The second part describes the incentive mechanisms in the renewable energy sector implemented worldwide. The distribution of renewable energy sources, installed capacity rates, and incentives in Türkiye are examined, followed by a comparative analysis between Türkiye and other countries.