Türkiye'de yenilenebilir enerji alanında vergi teşvikleri
Tax incentives for renewable energy in Turkey
- Tez No: 745254
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYAL AYÇA ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Enerji, Yenilenebilir Enerji Kaynakları, Enerji Politikaları, Vergi Teşvikleri, Energy, Renewable Energy Resources, Tax İncentives, Energy Policies
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Dünya'da yıllar içerisinde giderek artan nüfus ve sanayileşme ile enerji ihtiyacı da giderek artmaktadır. Geçmiş dönemlerden bugüne kadar artan enerji talebinin büyük bölümü fosil kaynaklar karşılanırken, günümüzde fosil kaynakların tükenme tehlikesi ve çevreye olumsuz etkileri nedeniyle ülkeler yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmektedir. Aynı zamanda ülkeler yenilenebilir enerji kaynakları kullanımı artırarak enerji arzını çeşitlendirmekte ve fosil kaynaklara olan bağımlılığını azaltmaktadırlar. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı için gerekli olan yeni teknolojilerin ve kurulum maliyetlerinin yüksek olması ise bu alanın gelişmesi önündeki temel sorunlardan biridir. Bu kapsamda ülkeler yenilenebilir enerji alanına yönelik çeşitli politikalar ve teşvikler sağlamaktadır. Devletler tarafından yenilenebilir enerji maliyetlerinin düşürülmesi ve kullanımının yaygınlaştırılmasına yönelik çeşitli vergi teşvikleri bulunmaktadır. Bu alanda önde gelen ülkelerde çeşitli vergi teşvikleri sağlanırken, Türkiye'de yenilenebilir enerji alanına yönelik vergi teşviklerinin yeterli düzeyde olmadığı görülmektedir. Bu bağlamda çalışmada dünyada yenilenebilir enerjiye yönelik sağlanan teşvikler ele alındıktan sonra Türkiye'de yenilenebilir enerjiye yönelik vergi teşvikleri kapsamlı bir şekilde incelenmektedir. Son olarak yenilenebilir enerji alanında önde gelen ülkeler ile Türkiye'de bu alana yönelik vergi teşvikleri karşılaştırılmakta, mevcut durumdaki eksiklikler ve sorunlar ortaya konarak çözüm önerileri sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
With the increasing population and industrialization in the world over the years, the need for energy is also increasing. While most of the increase in energy demand from the past to the present has been met by fossil resources, nowadays, countries are preferring renewable energy sources due to the danger of depletion of fossil resources and their negative effects on the environment. At the same time, countries are diversifying their energy supply by increasing the use of renewable energy sources and reducing their dependence on fossil resources. One of the main problems in the development of this field is the high cost of new technologies and installation costs required for the use of renewable energy sources. In this context, countries implement various policies and incentives in the field of renewable energy. There are various tax incentives for the reduction of renewable energy costs and the widespread use of renewable energy by states. While various tax incentives are provided in leading countries in this field, it is seen that tax incentives in renewable energy in Turkey are not sufficient. In thesis, after explaining the incentives provided for renewable energy in the world, tax incentives for renewable energy in Turkey are examined in detail. Finally, a comparison of the tax incentives for this field in Turkey with the leading countries in the field of renewable energy, present deficiencies and problems are presented and solutions are offered.