Mustafa Necati Sepetçioğlu'nun 'Bir Büyülü Dünya ki...' adlı hikayesinde dil ve üslup çalışması
Language and wording examination in the Mustafa Necati Sepetçioğlu's 'Bir Büyülü Dünya ki...' story
  1. Tez No: 803040
  2. Yazar: GÜLSÜM ALTINTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASU ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mustafa Necati Sepetçioğlu, hikâye, dil, üslup, Mustafa Necati Sepetçioğlu, story, language, wording
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Mustafa Necati Sepetçioğlu, 1932–2006 yılları arasında yaşamıştır. Hikâye, roman, oyun, makale, inceleme, anı gibi çeşitli edebî türlerde pek çok eser veren yazar Cumhuriyet döneminin seçkin yazarları arasındadır. Mustafa Necati Sepetçioğlu'nun Türk-İslam efsanelerinin yer aldığı“Bir Büyülü Dünya ki…”adlı eserinin incelendiği bu çalışma iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde yazar ve eserleri hakkında kısaca bilgi verilip sözcük türleri, sözcük sıklıkları, sözcük grupları incelenmiştir. İkinci bölümde ise eserin anlatım teknikleri, tematik ve sembolik unsurlar, anlatıcı bakış açıları, zaman, mekân ve şahıs kadrosu ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Mustafa Necati Sepetcioglu lived between 1932 and 2006. He has written works of various genres such as stories,novels,plays,essays,memories and some reviews. He was one of the outstanding writers of the republic era. This study consists of two parts, inwhich there is an examination of his work“ Bir Büyülü Dünya ki…”that tells us about Turkish and islamic legends. In teh first part, brief information about the author and his works is given and word types, word frequencies and word groups are examined. In the second part, the narrative techniques of the world , thematic and symbolic elements, narrator's perspectives, time, place and personnel are discussed.