Mehmed Bahaeddin Toven'in Türkçe Lugat'i ile Yeni Türkçe Lugat'indeki Batı kökenli söz varlığının mukayesesi (Giriş-inceleme-dizin)
A comparison of Mehmed Bahaeddin Toven's Türkçe Lugat (Turkish Dictionary) and Yeni Türkçe Lugat (New Turkish Dictionary) in terms of borrowings from European languages
  1. Tez No: 803053
  2. Yazar: AYŞEGÜL KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. HATİCE ŞİRİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Türkçesinin son yüzyılında ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında sözlükçülük, Türkçede Batı kökenli alıntılar, Türkçedeki Batı kökenli kelimelerin kullanım alanı, artış miktarları ve artış oranları
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 677
Özet
Mehmed Bahaeddin Toven'in 1912 yılında tamamladığı Türkçe Lügat'i, Cumhuriyet'in ilanından hemen sonra 1924'te Yeni Türkçe Lügat adıyla ilk sözlüğünü genişlettiği eseri, tezimizin dayanak noktasıdır. 12 yıl aradan sonra bilinçli olarak tekrar gözden geçirilen bu sözlük Türkçenin 20. yüzyılın başlarında Batı dillerinden etkilenme miktar ve oranını verebilmesi bakımından önem arz etmektedir. Çalışmamız Giriş, İnceleme, Dizin, Sonuç ve Öneri olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Osmanlı devri sözlükçülük geleneği ile Mehmed Bahaeddin Toven'in hayatı, eserleri ve sözlüklerinden bilgiler verilmiştir. İnceleme kısmında sözlükteki Batı kökenli kelimelerin dillere ve konulara göre tasnifi yapılmıştır. Elde edilen çıktılar Sonuç bölümünde paylaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Mehmed Bahaeddin Toven's Türkçe Lügat, which he completed in 1912, is the main point of our thesis, which he expanded his first dictionary with the name of Yeni Türkçe Lügat in 1924, right after the proclamation of the Republic. This dictionary, which was consciously revised after 12 years, is important in terms of giving the amount and rate of Turkish influence from Western languages at the beginning of the 20th century. Our study consists of four parts: Introduction, Analysis Part, Index and Conclusion / Suggestions. In the Introduction, information about the Ottoman era lexicography tradition and Mehmed Bahaeddin Toven's life, works and dictionaries are given. In the Analysis Part, the words of Western origin in the dictionary were classified according to languages and subjects. The obtained outputs are shared in the Conclusion section.