Yunan işgalindeki İzmir Sancağı'nda askeri-siyasi ve idari uygulamaların sosyo-kültürel hayata etkileri (1919-1922)
The effects of military-political and administrative practices on socio-cultural life in Izmir Sanjak under Greek occupation (1919-1922)
- Tez No: 803079
- Danışmanlar: PROF. DR. SİNEVER ESİN DERİNSU DAYI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: İzmir, İşgal, Yunan İşgali, Sosyal Hayat, Kültürel Hayat, Izmir, Greek Occupation, Social Life, Cultural Life
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 284
Özet
İzmir, coğrafi konumu ve bir liman ve ticaret kenti olması gereği yüzyıllardır sosyal ve kültürel hayat açısından hep hareketli bir şehir olmuştur. 15 Mayıs 1919'da İzmir'in Yunan askerleri tarafından işgal edilmesinin ardından İzmir'de Yunan Yüksek Komiserliği ve Komiserliğe bağlı olarak Yunan Yüksek Siyasi Temsilciliği kurulmuştur. İzmir, işgalinden 10 Ağustos 1920'de Sevr Antlaşması'nın imzalanmasına kadar, Yunan ve Türk ortak yönetimi altında bulunmuştur. Sevr Antlaşması'nın ardından, Yunan Yönetimi, idareyi tek başına ele almıştır. İşgalden, 9 Eylül 1922'de İzmir'in kurtuluşuna kadar, gündelik hayatın bir gereği olarak sosyal ve kültürel hayat devam etmiştir. Hayatın bu boyutunda, Yunan İşgal Yönetimi, propaganda politikaları ile çeşitli faaliyetler yürütmüştür. İşgal amacı ile değil, yerleşme amacı ile gelen Yunanlar, şehirde kalıcı olabilmek için çalışmışlardır. Yunan Yönetiminin, sosyal ve kültürel hayattaki faaliyetleri, milletlere yönelik belirlenmiştir. Yunan işgali altındaki İzmir Sancağı'nda sosyal ve kültürel hayatın her boyutu işgal yönetiminin, milletlere yönelik belirlediği kurallar ve kısıtlamalara göre yaşanmıştır. Yunan İşgal Yönetimi, İzmir'de özellikle Türklere yönelik kısıtlayıcı faaliyetlerde bulunmuştur. Bu kısıtlamaların amacı işgalci Yunan askerlerine karşı herhangi bir direniş olmaması içindir. İşgal boyunca sosyal ve kültürel faaliyetlerin devam ettiği görülmektedir. Bu devamlılık, yönetimin eşit ve adil olduğu sonucunu vermemektedir. Türklere, bir direniş oluşturma imkanlarının olduğu her türlü etkinlik yasaklanmış ve sık sık evleri aranmıştır. Yunan işgalinin devamı için güvenli ortam oluşturulmuştur. Türkler, her türlü baskı ve sansürün ardından gündelik hayatlarına devam etmişlerdir. Türklere yönelik baskıcı ve kısıtlayıcı faaliyetlerin yanında, Rumlar ve diğer azınlıklar özgür bir ortamda normal hayatlarına devam etmişlerdir. Bu araştırmanın amacı; Yunan İşgali altındaki İzmir Sancağı'nda (1919-1922) Türklerin, Rumların ve azınlıkların faaliyetleri ve bu faaliyetlerin yürütülmesinde Yunan İşgal Yönetiminin etkisi ve tavrının belirlenmesidir.
Özet (Çeviri)
İzmir has always been a dynamic city in terms of social and cultural life throughout the century. The reason wyh is its geographical location and multicultural society. After Izmir had been occupied by the Greek Military on May 15,1919, Greek High Commisssion and depending on this commission Greek High Political Agency were established. From the occupation to the Sevres Treaty, which was signed on August 10,1920, Izmir had been under Greek and Turk common administration. After the Sevres Treaty, the Greek administration took charge. From the occupation to the liberation of Izmir on September 9, 1911, social and cultural life continued by the necessity of Daily life. In this aspect of life, the Greek occupation administration carried out various activities with its propaganda policies. The Greeks, who came not for occupation but for settlement, worked to be permanent in the city. The Greek Administration determined its activities in social and cultural life accordiong to he nations. Every aspect of social and cultural life in Izmır Sanjak under the Greek Occupation, was lived according to the rules and restrictions determined by the occupation administration fort he nations. The Greek Occupation Administration carried out restrictive activities in Izmir, especially against the Turks. The aim of these restrictions was that there was no resistance to the invading Greek Soldiers. It was seen that social and cultural activities proceeded during the occupation. This continuity was not lead to the conclusion that the administration was equal and fair. It was forbidden to the Turks any activities that they could mount a resistance, and their homes were freuqently searched. A safe environment was created fort he continuation of the Greek occupation. Although evert kind of pressure and ban, the Turks continued their daily lives. When the Turks were treated in oppressive and restrictive ways, (on the other hand) the Greeks and the other minorities continued their everday life in a free environment. The purpose of this resaerch is tos how (tell) the activities of the Turks, Greeks, and minorities in Izmır Sanjak under the Greek occupation (1919-1922) and to determine the influence and attitude of the Greek Occupation Administration on the activities.