Öğretmen adaylarının harmanlanmış öğrenmeye dayalı öz düzenlemeli öğrenme süreçleri hakkındaki görüşlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of teacher's opinions on self-regulated learning processes based on blended learning
  1. Tez No: 803097
  2. Yazar: KÜBRA DİKBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: öz düzenleme, öz düzenlemeli öğrenme, harmanlanmış öğrenme, cebir, sosyal bilişsel kuram, self regulation, self regulated learning, blended learning, algebra, social cognitive theory
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Geleceğin öğretmenleri olarak görülen öğretmen adaylarının harmanlanmış öğrenmeye dayalı öz düzenlemeli öğrenme hakkındaki görüşlerinin eğitime katkı sağlaması beklenmektedir. Bu çalışma harmanlanmış öğrenmeye dayalı öz düzenlemeli öğrenmeye yönelik öğretmen adaylarının görüşlerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada üç alt probleme cevap aranmıştır. • İlköğretim matematik öğretmen adaylarının harmanlanmış öğrenmeye dayalı öz düzenlemeli öğrenmeye yönelik görüşleri nasıldır? • İlköğretim matematik öğretmen adaylarının harmanlanmış öğrenmeye dayalı öz düzenlemeli öğrenmeyle etkinlik hazırlamaya yönelik görüşleri nasıldır? • İlköğretim matematik öğretmen adaylarının harmanlanmış öğrenmeye dayalı öz düzenlemeli öğrenmeye yönelik tasarladıkları etkinlikler nasıldır? Yöntem: Araştırmacı tarafından verilen 4 haftalık eğitim ile öğretmen adaylarının harmanlanmış öğrenmeye dayalı öz düzenlemeli öğrenme hakkında bilgi sahibi olması, beşinci haftada uygulanan etkinlikler ile öğretmen adaylarının aktif olması sağlanmıştır. Öğretmen adaylarından uygulama sonunda harmanlanmış öğrenmeye dayalı öz düzenlemeli öğrenmeye yönelik etkinlik tasarlamaları istenmiştir. Gönüllü olan 6 öğretmen adayıyla yarı yapılandırılmış görüşme formu ile çalışmada kullanılacak veriler toplanmıştır. Çalışmada öğretmen adaylarının görüşlerinin detaylı şekilde incelenmesi için nitel araştırma desenlerinden durum çalışması modeli kullanılmıştır. Çalışmanın katılımcıları Türkiye'nin doğusundaki bir ilde eğitim fakültesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği programı 3.sınıfında öğrenim gören 50 öğretmen adayından oluşmaktadır. Çalışmanın katılımcıları tipik durum örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Çalışmada toplanan verilerin analizinde içerik analizi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmada birinci alt probleme yönelik olan görüşler kavram bilgisi, uygulanabilirliği, katkıları, dezavantajları, etkinlikteki eksiklikler şeklinde beş kategori altında ikinci alt probleme yönelik görüşler yeterlilik, zorluk yaşanan kısımlar, vurgulanması gereken boyut, ihtiyaç duyulan konular şeklinde dört kategori altında uygulama sonrası tasarladıkları etkinlikleri ise değinilen konular, Zimmerman'ın boyutlarını kullanma tekrarı şeklinde iki kategori altında toparlanmıştır. Sonuçlar: Öğretmen adaylarıyla yapılan görüşmelerde harmanlanmış öğrenmeye dayalı öz düzenleme hakkında olumlu ifadeler kullanılmıştır. Harmanlanmış öğrenmeye dayalı öz düzenlemeli öğrenmenin öğrencilere farkındalık, sorumluluk bilinci, davranış kontrolü, ders tekrar edilebilirliği şeklinde bir çok açıdan faydasını ve uygulanabilir olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: It is expected that the views of pre-service teachers, who are seen as the teachers of the future, about self-regulated learning based on blended learning will contribute to education. This study was conducted to examine the views of pre-service teachers towards self-regulated learning based on blended learning. In the study, answers were sought for three sub-problems. • What are the primary school mathematics teacher candidates' views on self-regulated learning based on blended learning? • What are the views of pre-service elementary mathematics teachers on preparing activities with self-regulated learning based on blended learning? • What are the activities designed by primary school mathematics teacher candidates for self-regulated learning based on blended learning? Method: With the 4-week training given by the researcher, it was ensured that the pre-service teachers were informed about self-regulated learning based on blended learning, and the pre-service teachers were active with the activities implemented in the fifth week. At the end of the application, pre-service teachers were asked to design activities for self-regulated learning based on blended learning. Data to be used in the study were collected with a semi-structured interview form with 6 volunteer teacher candidates. In the study, the case study model, one of the qualitative research designs, was used to examine the views of the pre-service teachers in detail. The participants of the study consisted of 50 pre-service teachers studying in the 3rd year of the Primary Education Mathematics Teaching program in a province in the east of Turkey. The participants of the study were determined by the typical case sampling method. Content analysis was used in the analysis of the data collected in the study. Findings: In the study, the views on the first sub-problem are under five categories as concept knowledge, applicability, contributions, disadvantages, and deficiencies in effectiveness, and the opinions on the second sub-problem are under four categories as competence, parts with difficulty, the dimension to be emphasized, and the activities they designed after the application. The subjects were grouped under two categories as the repetition of using Zimmerman's dimensions. Conclusions: In the interviews with the teacher candidates, positive statements about self-regulation based on blended learning were used. It has been determined that self-regulated learning based on blended learning is beneficial and applicable in many aspects such as awareness, responsibility awareness, behavior control, and course repeatability.