Ultrasound-assisted extraction of fish oil from bonito fish by-products
Palamut balığı atıklarından ultrason-destekli balık yağı ekstraksiyonu
- Tez No: 803145
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASENE KESKİN ÇAVDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Palamut Balığı Yağı, Balık Atıkları, Ultrason-Destekli Ekstraksiyon, Yüzey Tepki Metodolojisi, Bonito Fish Oil, Fish By-Products, Ultrasound-Assisted Extraction, Response Surface Methodology
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu tez çalışmasında, palamut balığı (Sarda sarda) yan ürünlerinden elde edilen balık yağının ultrason destekli ekstraksiyonu (UAE) araştırılmıştır. Ekstraksiyon parametrelerinin etkisini incelemek ve maksimum ekstraksiyon verimi ve EPA+DHA (Eikosapentaenoik asit + Dokosaheksaenoik asit) (%) içeriği için ekstraksiyon koşullarını optimize etmek amacıyla yanıt yüzeyi metodolojisi kullanılmıştır. Ultrason destekli ekstraksiyon yöntemi için takip eden ekstraksiyon parametreleri seçilmiştir: ekstraksiyon sıcaklığı (30-60 °C), süre (10-80 dk) ve sıvı-katı oranı 4:1-16:1 (mL/g). Ekstraksiyon verimi için sıvı-katı oranı en önemli faktör olurken, EPA+DHA (%) içeriği için sıcaklık en önemli faktör olmuştur. Maksimum yanıt seviyelerine göre UAE'nin optimum koşulları 45 dak ekstraksiyon süresi, 10:1 mL/g sıvı-katı oranı ve 45 °C ekstraksiyon sıcaklığı olmuştur. Optimum koşullar altında maksimum yanıt seviyesi ekstraksiyon verimi için %47,77 ve EPA+DHA içeriği için %24,5 bulunmuştur. Ultrason destekli ekstraksiyon, Soxhlet ekstraksiyonuna kıyasla daha kısa süre gerektirmiş ve daha düşük çözücü miktarı kullanılmıştır. Sonuçlara göre, UAE yöntemi Soxhlet ekstraksiyonuna kıyasla balık yağı ekstraksiyonunda daha verimli olduğu ve daha iyi oksidatif stabilite ve daha yüksek EPA+DHA içeriği sağladığı için balık yan yağı ekstraksiyonunda kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, ultrasound-assisted extraction (UAE) of fish oil from bonito fish (Sarda sarda) by-products were investigated. The response surface methodology was used to analyze the effect of extraction parameters and optimize the extraction conditions for maximum extraction yield and EPA+DHA (Eicosapentaenoic acid + Docosahexaenoic acid) (%) content. The following extraction parameters were chosen for the ultrasoundassisted extraction method: extraction temperature (30-60°C), time (10-80 min), and liquid-to-solid ratio 4:1-16:1 (mL/g). The liquid-to-solid ratio was the most significant factor for the extraction yield while it was temperature for EPA+DHA (%) content. The optimum conditions of UAE based on maximum levels of responses were 45 min extraction time, 10:1 mL/g liquid-to-solid ratio, and 45 °C extraction temperature. The maximum level of responses under optimum conditions was 47.77% for extraction yield and %17.83 for EPA+DHA content. Ultrasound-assisted extraction required shorter time and lower solvent amount was used compared to Soxhlet extraction. According to the results, the UAE method can be used for fish by-product oil extraction since this method was more efficient in fish oil extraction compared to Soxhlet extraction and resulted in better oxidative stability and higher EPA+DHA content.