Narrative act in an architectural design studio: Studio altı | üstü
Mimari tasarım stüdyosunda anlatı eylemi: Stüdyo altı | üstü
- Tez No: 803285
- Danışmanlar: PROF. DR. TAYYİBE NUR ÇAĞLAR, DR. ÖĞR. ÜYESİ SELDA BANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Tasarım eylemi, Mimari tasarım stüdyosu, Anlatı çizimi, Fragman, Medya, Design act, Architectural design studio, Narrative drawing, Fragment, Media
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Tez, bir tasarım aracı ve nesnesi olan anlatı edimlerinin/eylemlerinin yaratıcı üretme potansiyelini mimari tasarım stüdyoları ile araştırır ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ), Mimarlık Bölümü, Stüdyo Altı | Üstü bağlamında yeniden düşünmeye ve tartışmaya açar. Stüdyo Altı | Üstü geçmişin ve bugünün görsel ve metinsel tasarım araçları ile bugünün mimari tasarım eğitimine dair dejenerasyonlar için bir yeniden düşünme ortamıdır; geleceğe dair spekülasyonlar üretmek, görünmez nitelikleri ortaya çıkarırken kusurları, hataları, deneme yanılma yöntemlerini açığa çıkarmayı amaçlayan, mimarlığa anlatılar aracılığıyla bakan, süreç odaklı alternatif bir tasarım stüdyosudur. Tasarım sürecini anlatı ile bir hikâye/kurgu etrafında geliştirirken mimari tasarımın sınırlarını zorlayarak hayal gücü-imge, düşünme-yapma arasında yaratıcı ve tetikleyici ilişkiler kurar. Anlatı eylemleri, tasarım fikirlerini üretmenin bir yolu ve yeniden üretmek için bir düşünme biçimidir. Anlatı, fragmanlardan oluşan parçalı bir yapıdır; her fragman, olayların ve ilişkilerin üretilmesi ve yeniden üretilmesi yoluyla tasarım düşüncesinin inşasına katılır. Anlatının yapısal, düşünsel ve söylemsel doğası, mimari tasarım düşüncesinin üretiminde, yorumlanmasında ve algılanmasında esastır. Bu süreçte geliştirilen tüm tasarım fragmanları, anlatılar, Stüdyo Altı | Üstü bağlamında bir hikâye/kurgu üzerinden 3D modelleme, animasyon, kolaj, çizgi roman veya bir dizi ortografik mimari çizim gibi farklı medyalar aracılığıyla mimari düşüncenin görsel ve metinsel temsilini oluşturur. Stüdyo Altı | Üstü, anlatı eylemleri ve medya aracılığıyla gerçek dışı / inşa edilmemiş / kurgusal olanı somutlaştırırken hikaye ve çizgi arasında bir diyalog olarak anlatı çizimini (narrative drawing) kullanır. Anlatı çizimi, herhangi bir medya aracılığıyla oluşturulan mimari bir hikâyedir, gizli olasılıklarla dolu belirsiz yerleri hayal etmek, tanımlamak ve gerçekleştirmek için alternatif bir ortamdır. Tez, Stüdyo Altı | Üstü bağlamında, mimari tasarım stüdyosunda bir öğrenme ve öğretme yaklaşımı olarak anlatı edimlerine/eylemlerine dair, teorik ve pratik bir araştırma sunmaktadır ve bugünün tasarım araçları ile mimarlık eğitiminin geleceğine dair spekülasyonlar/anlatılar üretmeyi ve anlatının potansiyellerine dair bir değerlendirme yapmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the creative potential of narrative acts as a design tool and an object through architectural design studios and opens it to reconsideration and discussion in the context of Studio Altı | Üstü, Department of Architecture, TOBB University of Economics and Technology (ETU). Studio Altı | Üstü is a rethinking environment about today's architectural design education with the visual and textual design tools of the past and present; it is a process-oriented alternative studio that looks at architecture through narratives, established to produce speculations about the future, to expose flaws, mistakes, trial and error methods while revealing the invisible qualities. While developing the design process around a story/fiction with narrative, the studio pushes the boundaries of architectural design and establishes creative and triggering relationships between imagination-image and thinking-making. As a way of generating design ideas, narrative acts also constitute a modality of thinking to reproduce them. Narrative is a fragmented structure; each fragment participates in the construction of design thinking through the production and reproduction of events and relationships. The structural, ideational and discursive nature of narrative is fundamental to the production, interpretation and perception of the thought of architectural design. In the context of Studio Altı | Üstü, all the design fragments, narratives, developed in this process constitute a visual and textual representation of architectural thought through different media such as 3D modelling, animation, collage, comics or a series of orthographic architectural drawings within a story/fiction. Studio Altı | Üstü uses narrative drawing as a dialogue between story and line to embody the unreal/unconstructed/fictional through narrative acts and media. Narrative drawing is an architectural story created through a media, an alternative medium of imagining, describing and realizing indistinct places full of hidden possibilities. This thesis presents a theoretical and practical exploration of narrative acts as a learning and teaching approach in the architectural design studio. It aims to speculate on the future of architectural education with today's design tools and to evaluate the potential of narrative.