Yaşlı bireylerde kırılganlık, yaşlılığa uyum güçlüğü ve başarılı yaşlanma arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between fragility, difficulty in adapting to old age, and successful aging in elderly individuals
  1. Tez No: 803449
  2. Yazar: RABİA GÖKGÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİLE KÜTMEÇ YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, İç Hastalıkları, Nursing, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kırılganlık, Yaşlı, Uyum Güçlüğü, Başarılı Yaşlanma, Frailty, Elderly, Adjustment Difficulty, Successful Aging
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırmada; yaşlı bireylerde kırılganlık, yaşlılığa uyum güçlüğü ve başarılı yaşlanma arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya Sincan Dr Nafiz Körez Devlet hastanesine başvuran 65 yaş ve üzeri 220 yaşlı birey dahil edilmiştir. Kişilere“Tanıtıcı Bilgi Formu'', ”Edmonton Kırılganlık Ölçeği'',“Yaşlılarda Uyum Güçlüğünü Değerlendirme Ölçeği'' ve ”Başarılı Yaşlanma Ölçeği'' yüzyüze görüşme ile uygulanmıştır. Çalışmada yaşlı bireylerin %55,9'u eşi ile birlikte yaşadığını ve %80,9'u kendini yaşlı olarak algıladığını ifade etmiştir. Yaşlıların %89,5'i en az bir kronik hastalığının olduğunu ve %90,9'u bir tane sürekli kullandığı ilacının olduğunu bildirmiştir. Yaşlı bireylerin %21,4'ünün düşme öyküsü bulunduğu belirlenmiştir. Çalışmada katılımcıların %80,5'i görme sorunu olduğunu bildirmiştir. Çalışmaya katılan yaşlı bireylerin Edmonton Kırılganlık Ölçeği toplam puan ortalaması 7,02±3,13; Yaşlılarda Uyum Güçlüğünü Değerlendirme Ölçeği puan ortalaması 0,66±0,41; Başarılı Yaşlanma Ölçeği puan ortalaması 52,63±10,41 bulunmuştur. Edmonton Kırılganlık Ölçeği ile Yaşlılarda Uyum Güçlüğünü Değerlendirme Ölçeği puan ortalaması arasında pozitif yönde, Edmonton Kırılganlık Ölçeği ile Başarılı Yaşlanma Ölçeği toplam puan ortalamaları arasında negatif yönde, orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Ayrıca Yaşlılarda Uyum Güçlüğünü Değerlendirme Ölçeği ve Başarılı Yaşlanma Ölçeği puan ortalamaları arasında negatif yönde, yüksek düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Yaşlılarda uyum güçlüğü puanı arttıkça, başarılı yaşlanma olgusunu gerçekleştirme düzeyi azalmakta, kırılganlık arttıkça başarılı yaşlanma ve yaşlılığa uyum azalmaktadır. Çalışma sonucunda yaşlı bireylerde kırılganlığın, yaşlılığa uyum ve başarılı yaşlanma ile ilişkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study; it was aimed to examine the relationship between fragility, difficulty in adapting to old age and successful aging in elderly individuals. 220 elderly individuals aged 65 and over who applied to Sincan Dr Nafiz Körez Devlet hospital were included in the study.“Introductory Information Form”,“Edmonton Fraility Scale”,“Assessment Scale of Adaptation Difficulty for the Elderly”and“Successful Aging Scale”were applied to the individuals through face-to-face interviews. In the study, 55,9% of the elderly individuals stated that they live with their spouses and 80,9% of them perceive themselves as old. 89,5% of the elderly reported that they had at least one chronic disease and 90,9% of them reported that they have one drug that they use regularly. It was determined that 21,4% of the elderly individuals had a history of falling. In the study, 80,5% of the participants reported that they had vision problems. Edmonton Frailty Scale mean score of the elderly individuals participating in the study was 7,02±3,13; The mean score of the Assessment Scale of Adaptation Difficulty for the Elderly was 0,66±0,41; Successful Aging Scale mean score was 52,63±10,41. It was determined that there was a positive relationship between Edmonton Frailty Scale and Assessment Scale of Adaptation Difficulty for the Elderly mean score, and a negative, moderately significant relationship between Edmonton Frailty Scale and Successful Aging Scale total mean score. In addition, it was determined that there was a negative, highly significant relationship between the mean scores of Assessment Scale of Adaptation Difficulty for the Elderly and Successful Aging Scale. The level of adaptation to old age decreases, the level of realizing the phenomenon of successful aging decreases, and as fragility increases, successful aging and adaptation to old age decrease. As a result of the study, it was determined that frailty in elderly individuals is associated with adaptation to old age and successful aging.