Spor merkezi üye bireylerin egzersiz bağımlılıkları ile ortoreksiya nervoza (sağlıklı beslenme takıntısı) belirtilerinin incelenmesi (Antalya ili örneği)
Investigation of exercise addiction and orthorexia nervosa (Healthy eating obsession) symptoms of sports center member individuals (The case of Antalya)
- Tez No: 803511
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN TOLGA ESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Sağlık Eğitimi, Spor, Nutrition and Dietetics, Health Education, Sports
- Anahtar Kelimeler: Egzersiz bağımlılığı, Ortoreksiya nevroza, Spor merkezlerine üyelik, Exercise addiction, Orthorexia neurosis, Membership to sports centers
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Günümüz dünyasında teknolojik gelişimler ve modernizasyona bağlı olarak yaşam tarzı ve günlük aktivitelerin değişimi beraberinde hem hareketsiz yaşam tarzının artması hem de beslenme bozukluklarının yaygınlaşması ile birlikte egzersiz bağımlılığı ve sağlıklı beslenme takıntısı durumlarının arttığı düşünülmektedir. Araştırma ile spor merkezlerine üye olarak devam eden bireylerin, egzersiz bağımlılıkları ile ortoreksiya nervoza (sağlıklı beslenme takıntısı) belirtilerinin incelenerek belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, nicel araştırma türlerinden tarama modelinin anlık tarama araştırma yönteminin kullanıldığı betimsel bir çalışmadır. Araştırma grubunu Antalya ilinde spor merkezlerine üye olarak devam eden ve tesadüfi örneklem yöntemi ile belirlenmiş, gönüllü olarak katılım sağlayan 297'si erkek, 113'ü kadın olmak üzere toplam 410 katılımcı bireyden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak; demografik özelliklerin toplanmasında araştırmacılar tarafından hazırlanmış olan demografik bilgi formu, sağlıklı beslenme takıntısının belirlenebilmesi için Arusoğlu tarafından 2006'da geliştirilen Sağlıklı Beslenme Takıntısı (Ortoreksiya Nervoza Orto 15) Ölçeği, egzersiz bağımlılığı takıntısının belirlenebilmesi için ise Tekkurşun ve ark. tarafından 2018'de geliştirilen Egzersiz Bağımlılığı Ölçeği (EBÖ) kullanılmıştır. Araştırma kapsamında toplanan veriler bilgisayar ortamına aktarılarak, SPSS 22 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde standart sapma, aritmetik ortalama, frekans yüzde dağılımları ve Levene testi ile veriler normal dağılım gösterdiği belirlendiği için parametrik testlerden bağımsız örneklem t test ve One Way ANOVA testleri kullanılmıştır. Sonuç olarak, spor merkezlerine üye olarak devam eden bireylerin, egzersiz bağımlılıkları ile ortoreksiya nervoza belirtilerinin incelendiği araştırmada, toplanan verilerin bulgularına göre egzersize bağlılık arttıkça ortoreksiya nervoza'ya ilişkin tutumların arttığı yönünde sonuca ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's world, due to technological developments and modernization, lifestyle and daily activity changes, along with an increase in sedentary lifestyle and the spread of eating disorders, exercise addiction and healthy eating obsession situations are thought to increase. With the research, it was aimed to determine the symptoms of orthorexia nervosa (obsession with healthy eating) by examining the exercise addictions of individuals who continue to be members of sports centers. The research is a descriptive study in which the instant scanning research method of the screening model, one of the quantitative research types, is used. The research group consists of a total of 410 participants, 297 of whom are men and 113 of whom are women, who continue to be members of sports centers in Antalya province and participate voluntarily, determined by random sampling method. As a data collection tool in the study; the demographic information form prepared by the researchers for the collection of demographic characteristics, the Healthy Eating Obsession Scale (Orthorexia Nervosa Ortho 15), developed by Arusoglu in 2006 to determine the obsession with healthy eating, and Tekkursun et al. to determine the obsession with exercise addiction. the Exercise Addiction Scale (EBÖ), developed in 2018, was used. The data collected within the scope of the research were transferred to a computer environment and analyzed using the SPSS 22 package program. In the analysis of the data, standard deviation, arithmetic mean, frequency percentage distributions and Levene test were used to determine that the data showed normal distribution, so sample t test and One Way ANOVA tests independent of parametric tests were used. As a result, in the study in which the exercise addictions and orthorexia nervosa symptoms of individuals who continue to be members of sports centers were examined, it was concluded that the attitudes related to orthorexia nervosa increased as the adherence to exercise increased according to the findings of the collected data.