Öğretmenlerde anlam arayışı, mesleki doyum ve dindarlık ilişkisi (Konya örneği)
The searching for meaning, professional satisfaction and the relationship of religiosity in teachers (The sample of Konya)
  1. Tez No: 803541
  2. Yazar: TUBA AKBULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDÜLKERİM BAHADIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Anlam, Anlam Arayışı, Meslek, Mesleki Doyum, Din, Dindarlık, Öğretmen, Eğitim, Meaning, Search for Meaning, Profession, Professional Satisfaction, Religion, Religiosity, Teacher, Education
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Öğretmenlerde anlam arayışı, mesleki doyum ve dindarlık ilişkisini Konya örneği üzerinden inceleyen araştırmamız, cinsiyet, yaş, branş, mesleki kıdem yılı, okul türü, istihdam durumu, hayatın çoğunun geçtiği yer, medeni durum ve çocuk sahibi olma/olmama durumu gibi demografik değişkenlerin mesleki doyum üzerine etkisini, yaşamda anlam ve dindarlık arasındaki ilişkinin yönünü ve derecesini bilimsel olarak ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırmanın örneklemi, Konya ili merkez ilçelerinde görev yapan 383 öğretmenden oluşmaktadır. Katılımcılar tesadüfi örneklem yöntemiyle seçilmiş olup,“Kişisel Bilgi Formu”,“Yaşamda Anlam Ölçeği”,“Mesleki Doyum Ölçeği”ve“Dindarlık Ölçeği”nden oluşan anket verilerine online olarak katılım sağlamışlardır. Veriler SPSS programında analiz edilmiştir ve araştırma sonucunda katılımcıların; Yaşamda anlam ve alt boyut puanları; yaş, mesleki kıdem, istihdam durumu, medeni durum ve çocuk sahibi olma/olmama değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermiştir. Cinsiyet, branş, okul türü ve hayatın çoğunun geçtiği değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemiştir. Mesleki doyum ve alt boyut puanlarında: cinsiyet, mesleki doyum ve gelişme isteği alt boyutunda anlamlı farklılık göstermiştir. Yaş, mesleki doyum, niteliklere uygunluk ve gelişme isteği alt boyutlarında anlamlı bir farklılık göstermiştir. Branş, niteliklere uygunluk ve mesleki doyum puanlarında anlamlı farklılık göstermiştir. Mesleki kıdem, gelişme isteği ve mesleki doyum puanlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermiştir. Okul türü, istihdam durumu, hayatın çoğunun nerede geçtiği, medeni durum ve çocuk sahibi olma/olmama değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemiştir. Dindarlık ve alt boyut puanları; cinsiyet değişeninde dindarlık toplam puanı ve inanç alt boyutunda anlamlı bir farklılık oluşturmuştur. Yaş ve istihdam durumu değişkenleri inanç ve davranış alt boyutunda anlamlı bir farklılık göstermiştir. Kıdem ve medeni durum değişkenleri davranış alt boyutunda anlamlı bir farklılık göstermiştir. Branş değişkeninde davranış, bilgi alt boyut ve dindarlık toplam puanında anlamlı bir farklılık göstermiştir. Çocuk sahibi olma/olmama değişkenine göre bilgi alt boyutunda anlamlı farklılık göstermiştir. Okul türü ve hayatın çoğunun nerede geçtiği değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemiştir. Öğretmenlerin; Yaşamda Anlam ile Mesleki Doyum, Yaşamda Anlam ile Dindarlık, Mesleki Doyum ile Dindarlık değişkenleri arasında zayıf düzeyde pozitif yönde anlamlı bir ilişki ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Our research, examines the relationship between teachers' search for meaning, professional satisfaction, and religiosity in the context of Konya. The study investigates the effects of various demographic variables, including gender, age, branch, professional seniority, school type, employment status, primary location of life, marital status, and whether or not they have children. The objective is to scientifically measure the direction and strength of the relationship between meaning in life, professional satisfaction and religiosity. The research sample comprises 383 teachers who work in the central districts of Konya. Participants were selected through random sampling method and they took part in an online survey that included the following data:“Personal Information Form”,“Meaning in Life Scale”,“Vocational Satisfaction Scale”and“Religiousness Scale”. The collected data were analyzed using the SPSS program. The results of the research indicate that there are statistically significant differences in meaning in life and its sub-dimension scores based on age, professional seniority, employment status, marital status and whether or not the teachers have children. However, there were no statistically significant differences based on gender, branch, school type and primary location of life. Regarding occupational satisfaction and sub-dimension scores, there were significant differences observed. Specifically, the gender variable showed significant differences in the sub-dimensions of professional satisfaction and desire for improvement. Age, professional satisfaction, suitability for qualifications and desire for improvement exhibited significant differences in their sub-dimension scores. Branch, suitability for qualifications, and professional satisfaction displayed significant differences in their scores. Professional seniority, desire for improvement, and professional satisfaction scores also showed statistically differences based on school type, employment status, primary location of life, marital status, or having/not having children. In terms of religiosity and sub-dimension scores, significant difference were found. The gender variable demonstrated significant difference in the total score of religiosity and the belief sub-dimension. Age and employment status variables exhibited significant differences in the belief and behavior sub-dimension. Seniority and marital status variables displayed significant differences in the behavior sub-dimension. The branch variable showed significant difference in the total score of behavior, knowledge sub-dimension and religiosity. Additionally, there was a significant difference in the knowledge sub-dimension based on the variable of having/not having children. However, no statistically significant differences were observed in terms of school type or primary location on life. The analysis indicated weak positive and significant relationship between Meaning in Life and Occupational Satisfaction, Meaning in Life and Religiosity, and Professional Satisfaction and Religiosity among teachers.