Pterion'un anatomik olarak değerlendirilmesi ve klinik önemi
Anatomical consideration of pterion and its clinical importance
  1. Tez No: 803622
  2. Yazar: ŞEYDA KARABAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA ÜÇERLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Pterion, antropolojik nokta, cranium, sınıflandırma, morfometri, Pterion, anthropological point, cranium, classification, morphometry
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Pterion; os frontale, os parietale, os temporale ve ala major ossis sphenoidalis'in birleşim noktasıdır. A. menigea media ve Broca'nın motor konuşma alanı ile yakından ilişkilidir. Fossa cranii anterior ve media ameliyatlarında önemli bir kılavuz noktadır. Bu çalışma, insan cranium'undaki pterion'un tipleri, yerleşimi ve çevresindeki kemik noktalarla ilişkisi ile klinik önemini birlikte değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Araştırma, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı kemik arşivinde bulunan 70 cranium (her iki tarafta 140 pterion) üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bilateral olarak incelenen cranium'larda pterion'dan belirlenen farklı kılavuz noktalara olan uzaklıklar hassas digital kumpas ile ölçülmüştür. Elde edilen veriler Microsof Office Excel ve SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) (Ver:26.0) ile analiz edilmiştir. Pterion türleri sphenoparietal (%70,71), frontotemporal (%0), epipterik (%25,0) ve stellat (%4,29) olmak üzere sınıflandırılmıştır. Çalışmamızda, sphenoparietal tip sağda (%64,29) ve solda (%77,14) en sık görülen tiptir. Ala major ossis sphenoidalis uzunlukları ve pterion'un merkezinden sutura frontozygomaticus, arcus zygomaticus orta noktası, proc. mastoideus, meatus acusticus externus, glabella, inion, asterion, bregma ve en küçük yarıçapa sahip dairenin merkezine olan ortalama mesafeleri ölçülmüştür. Ayrıca epipterik tipler de quadrangular (%36,84), irregular (%31,58), circular (%5,26) ve triangular (%26,32) şeklinde sınıflandırılmıştır. Bu kemiklerin de kenar uzunlukları ölçülmüştür. Quadrangular epipterik tip en yaygın epipterik tiptir (%36.84). Elde edilecek veriler ile pterion'un varyasyonları, morfometrik analizleri ve klinikteki önemi konusunda bilimsel literatüre ciddi bir katkı sağlanacaktır
Özet (Çeviri)
The pterion is a junction point formed by the combination of the frontal, parietal, and temporal bones and the greater wing of the sphenoid. It is closely related to the middle meningeal artery and Broca's motor speech area. It's an important landmark in anterior and middle cranial fossa surgeries. This study aims to evaluate the information about the type and location of the pterion in human skulls, its relationship with the surrounding bony points, and its clinical importance. The research was carried out on 70 dry skulls (both sides 140 pterions) found in the bone archive of the Ege University Faculty of Medicine, Department of Anatomy. The distances from the pterion to the different landmark points determined in the craniums examined bilaterally were measured with a precision digital caliper. The data obtained were analyzed with Microsoft Office Excel ve SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) (Ver:26.0). Pterion types are classified as sphenoparietal (70.71%), frontotemporal (0%), epipteric (25.0%) and stellate (4.29%). In our study, the sphenoparietal pterion type was the most common type on the right (64.29%) and the left (77.14%). The lengths of the greater wing of the sphenoid and the mean distances from the center of the pterion to the frontozygomatic suture, the midpoint of the zygomatic, mastoid process, external acoustic meatus, glabella, inion, asterion, bregma and center of the circle with the smallest radius were measured. In addition, epipteric types are classified as quadrangular (36.84%), irregular (31.58%), circular (5.26%) and triangular (26.32%). The side lengths of these bones were also measured. The quadrangular epipteric type was the most common epipteric type (36.84%). With the obtained data, a severe contribution will be made to the scientific literature on the variations of pterion, its morphometric analysis, and its importance in clinics.