İş yükü fazlalığının iş-aile çatışması üzerine etkisinde yönetici desteğinin düzenleyici rolü
Regulatory role of executive support on the impact of workload on work-family conflict
- Tez No: 803623
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Yükü Fazlalığı, İş Aile Çatışması, Yönetici Desteği, Workload excess, familyconflict, manager support
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmada iş yükü fazlalığının iş-aile çatışması üzerine etkisinde yönetici desteğinin düzenleyicilik rolü araştırılmıştır. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden biri olan anket yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın anakütlesi merkezi Malatya da bulunan Halkbankası Malatya Bölge Koordinatörlüğüne bağlı olan Malatya, Elazığ, Sivas, Tunceli, Bingöl olmak üzere 5 ilde toplamda 21 Halkbank şubesi 294 personelden oluşmaktadır. Kolayda örneklem yoluyla toplamda 250 adet anket dağıtılmış olup 170 adet geri dönüş gerçekleşmiştir. Geri dönüş oranı %68'dir. Toplanan anketlerden 1 adedi uygun şekilde doldurulmadığı için değerlendirmeye alınmamıştır. Sonuç olarak 169 adet katılımcıdan oluşan bir örneklem belirlenmiştir. Yapılan analizler sonucunda katılımcıların; iş yükü fazlalığı, iş-aile çatışması ve yönetici desteği değişkenlerine ilişkin algılarının; medeni durum ve çocuk sahibi olma durumları şeklinde olan demografik özellikleri ile anlamlı bir ilişki saptanamamıştır. İş yükü fazlalığı ile cinsiyetleri arasında anlamlı düzeyde bir ilişki; iş aile çatışması ile yaşları arasında anlamlı düzeyde bir ilişki; iş yükü fazlalığı, iş-aile çatışması ile eğitim düzeyleri arasında anlamı düzeyde bir ilişki saptanmıştır. İş yükü fazlalığı ile iş-aile çatışması değişkenleri arasında pozitif yönlü orta düzey bir ilişkinin varlığı tespit edilmiştir. Yapılan basit doğrusal regresyon analizleri sonucunda, iş yükü fazlalığının, iş-aile çatışması ve alt boyutları üzerindeki etkisinin anlamlı olduğu tespit edilmiştir. Yapılan düzenleyici role yönelik regresyon analizleri sonucunda ise; iş yükü fazlalığının iş-aile çatışması üzerinde etkisinde yönetici desteğinin düzenleyici rolü ve iş yükü fazlalığının iş-aile çatışması alt boyutu olan aile-iş çatışması üzerine etkisinde yönetici desteğinin düzenleyicilik rolü anlamlı çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the regulatory role of executive support in the effect of workload excess on work-family conflict was investigated. In the study, survey method, which is one of the quantitative research methods, was used. The main mass of the research consists of 294 personnel in a total of 21 Halkbank branches in 5 provinces, namely Malatya, Elazığ, Sivas, Tunceli and Bingöl, which are affiliated to the Malatya Regional Coordinatorship of Halkbank whose headquarters are located in Malatya. A total of 250 questionnaires were distributed through the convenience sample and 170 returns were made. The return rate is 68%. 1 of the collected questionnaires was not taken into consideration because it was not properly completed. As a result, a sample of 169 participants was determined. As a result of the analyzes, the participants; their perception of workload excess, work-family conflict and manager support variables; A significant relationship was not found with demographic characteristics such as marital status and child possession. A significant relationship between workload excess and gender; a significant level of relationship between work, family conflict and their age; A significant relationship was found between workload excess, work-family conflict and education levels. The existence of a positive moderate relationship between workload excess and work-family conflict variables was determined. As a result of simple linear regression analysis, it was determined that the effect of workload excess on work-family conflict and sub-dimensions was significant. As a result of the regression analyzes for the regulatory role; The regulatory role of manager support in the effect of workload excess on work-family conflict and the regulatory role of manager support in the effect of workload excess on family-work conflict, which is a sub-dimension of work-family conflict, were significant.