İlhanlı sikkeleri
İlkhanid coins
- Tez No: 803653
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSEN BAŞ TERZİOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Ilkhanid, Mongolian, Coin, Numismatics, Museum, Collection
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1525
Özet
Moğol İmparatorluğu'nun batıdaki temsilcisi konumundaki İlhanlı Devleti, Cengiz Han'ın torunu Hülagü tarafından kurulmuştur. Moğol Büyük Kağanı Mengü, 1253 yılında kurultay kararıyla kardeşi Hülagü'yü İran, Irak, Suriye, Mısır Kafkasya ve Anadolu bölgelerini“İlhan”olarak idare etmek üzere görevlendirmiştir. Böylelikle Moğolların devamı niteliğinde olan bu devlet, Hülagü Han'ın taşıdığı ilhan unvanına nispetle İlhanlılar adıyla anılmıştır. İlhanlılar; çok geniş bir coğrafyada, oldukça değişik kültürler ve farklı dini sistemlerle temasa geçmişlerdir. Zengin bir kültür mirasına sahip olan İlhanlı sikkelerinde görülen etkiler, birkaç kaynaktan ileri gelmektedir. Bunlar bulundukları bölgede kendilerinden önce hüküm süren devletlerin etkisi, iletişim halinde olunan topluluklarla aralarındaki kültürel alışveriş ve Orta Asya'dan getirilen sürekliliklerdir. Bu sebeple etkileşim alanlarının fazla olduğu bu dönemde İlhanlılar, Moğol sikkelerinden aldıkları gelenekselleşen bazı özellikler ile hakimiyet kurdukları coğrafyalara ait yerel üslupları sentez halinde kullanarak zaman içinde kendi sikkeleri üzerinde çok yönlü bir gelişim programı ortaya koymuşlardır. Ayrıca İlhanlı sikkelerinin bu tesirlerin yanında, hükümdarların kendi inanç ve düşünceleri ile de darp edildiği anlaşılmaktadır. Tez çalışmasında İlhanlı sikkeleri; ölçü birimleri, malzeme, darp tekniği, basıldığı darphaneler ve sikkelerde yer alan düzenlemeler bakımından ayrı başlıklar halinde değerlendirilmiştir. Sikkelerden İlhanlıların siyasi yapısı, yönetim biçimleri, yerleşim yerleri, dini inançları, hükümdarların kimliği, saltanat süreleri, ekonomik yapı ve sistemleri ile ilgili önemli bilgiler edinilmektedir. Ayrıca bu çalışma, İlhanlı sikkelerinin tarihi süreç içerisinde farklı kültürleri etkileme ve onlardan etkilenme boyutunu, hükümdarlara ve darphanelere göre üslup gelişimini ve değişimini ortaya koymayı amaçlamıştır. Anahtar Kelimeler : İlhanlı, Moğol, Sikke, Nümizmatik, Müze, Koleksiyon
Özet (Çeviri)
The Ilkhanid State, the western representative of the Mongol Empire, was founded by Hülagü, the grandson of Genghis Khan. In 1253, the Mongol Great Khan Mengü appointed his brother Hülagü to govern Iran, Iraq, Syria, Egypt, the Caucasus and Anatolia as“Ilkhan”with the decision of the congress. Thus, this state, which was the continuation of the Mongols, was named as Ilkhanids in reference to the title of Ilkhan carried by Hülagü Khan. The Ilkhanids came into contact with a wide range of cultures and religious systems in a vast geography. The influences seen on Ilkhanid coins, which have a rich cultural heritage, stem from several sources. These are the influence of the states that ruled in the region before them, the cultural exchange with the communities they were in contact with, and the continuities brought from Central Asia. For this reason, in this period of high interaction, the Ilkhanids synthesized some of the traditional features of the Mongol coins with the local styles of the geographies they dominated, and over time, they put forward a multifaceted development program on their own coins. In addition to these influences, it is also understood that the Ilkhanid coins were minted with the rulers' own beliefs and thoughts. In this thesis, the Ilkhanid coins were evaluated under separate headings in terms of the mints where they were minted, minting technique, material, unit of measurement and measurements, and the arrangements on the coins. The coins provide important information about the political structure of the Ilkhanids, their form of government, settlements, religious beliefs, the identity of the rulers, the duration of their reign, economic structure and systems. In addition, this study aims to reveal the extent to which Ilkhanid coins influenced and were influenced by different cultures in the historical process, and their stylistic development and change according to the rulers and mints.