Ratlarda 6-OHDA ile oluşturulmuş parkinson modelinde glutensiz diyetin nigrostriatal dejenerasyon üzerine etkisi
Effect of gluten-FREE diet on nigrostriatal degeneration in 6-OHDA i̇nduced parkinsonian rats
- Tez No: 803677
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET GÜNEY ŞENOL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Parkinson, Gluten, 6-OHDA, Tirozin Hidroksilaz, Rat, Parkinson, Gluten, 6-OHDA, Tyrosine hydroxylase, Rat
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Sultan Abdülhamid Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bu çalışmada 6-hidroksidopamin (6-OHDA) ile oluşturulan parkinson modelinde glutensiz beslenmenin davranış ve immünhistokimyasal sonuçlar üzerindeki etkisi değerlendirildi. Gereç ve yöntemler: Bu deneysel çalışmada ağırlıkları 270-370 gr arasında değişen, sprague-dawley cinsi erkek ratlar kullanılarak 3 ayrı grup oluşturuldu; sham grubunda 6 adet, 6-OHDA kontrol ve deney (glutensiz diyet) grubunda 7'şer adet olmak üzere toplam 20 adet rat kullanıldı. Ratlar 12 saatlik gündüz-gece döngüsünde, kafeslerde yaklaşık 24oC de barındırıldı. Her grup için özel olan yemlerden serbest su ve yiyecek alımına izin verildi. 4 hafta sonrasında tüm hayvanlara 6-OHDA (kontrol ve deney grubu) veya salin askorbik asit (sham grubu) solüsyonundan, sağ medial önbeyin demet (MFB) alanına intraserebral enjeksiyon yoluyla cerrahi prosedür uygulandı. Cerrahi prosedür sonrası 4 hafta daha gruplara özel beslenme devam ettirildi. Davranış testlerinden postural asimetri (baş pozisyonu), lökomotor(open field), rotarod ve apomorfin dönüş testi uygulandı. Deney sonunda ratlar sakrifiye edilerek immünhistokimyasal yöntemle beyindeki dopaminerjik hücre ve lif kaybı değerlendirildi. Bulgular: İmmünhistokimyasal değerlendirmeler sonucunda glutensiz beslenme ve normal beslenme açısından istatistiksel anlamlı sonuç bulunmadı. Davranış testlerinde glutensiz beslenme ve normal beslenme açısından istatistiksel anlamlı sonuç bulunmadı. Aksine denge ve koordinasyon açısından glutensiz beslenme sham grubuna göre istatiksel anlamlılık düzeyinde daha kötü sonlanım gösterdi (p=0,002). Sonuç: Bu bulgular glutensiz beslenmenin deneysel parkinson modelinde 6-OHDA'nın sebep olduğu nörodejenerasyondan koruyamadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study we investigated the effect of gluten-free diet on behavioral alterations and immunohistochemistry results in the 6-hydroxydopamine (6-OHDA)-induced model of Parkinson disease (PD). Material and Methods: Twenty adult sprague-dawley male rats (weighing 270-370 g) were used in this experimental study and divided three groups; sham (n=6), 6-OHDA control (n=7) and experimental group (Gluten free diet, n=7). Animals were housed in cages in a controlled animal facility under 12:12h light-dark cycle at a temperature of 24 o C. Each group recieved spesific chow, either gluten free or standart rat chow, and had ad libitum access to water. After 4 weeks, all rats underwent surgical procedures with the injection of 6-OHDA (control and experimental groups) or saline ascorbic asid (sham) solution, into the right medial forebrain bundle (MFB). The experiment continued for 4 weeks after surgıcal procedure with specific chow for each group. Behavioral tests including postural asymmetry (head position), locomotion (open field), rotarod and apomorphine rotation were conducted. At the end of the experiment rats were sacrified and dopaminergic cell and fiber loss in the brain was assessed using immunohistochemistry. Results: As a result of immunohistochemical evaluations, no statistically significant results were found in terms of gluten-free and standart chow. In behavioral tests, no statistically significant results were found in terms of gluten-free chow and standart chow. However, compared to the sham group, the gluten-free diet resulted in a statistically significant impairment in balance and coordination (p=0.002). Conclusion: These findings suggest that a gluten-free diet does not protect against 6-OHDA-induced neurodegeneration in the experimental parkinsonian model.