Architectural proposal to sheltering internally displaced persons in borno state Nigeria
Nijerya'nın borno devletinde yerinden edilmiş kişilerin barınmasına yönelik mimari öneri
- Tez No: 803696
- Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM VATAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Ayaklanma, Barınak, Borno Eyaleti, Evsizler kampları, Mahalle yereşimi, Insurgency, Shelter, Borno State, IDPs, Neighborhood-layout
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık, Planlama ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Barınma ve güvenlik, insanın hayatta kalması için en önemli unsurlardan biridir. Bu unsurların isyanlar nedeniyle sağlanamadığı küresel ölçekte bilinmektedir. Bu çalışma, Borno Eyaleti isyanı ve bu isyanın eyalette barınak ve temel ihtiyaçların sağlanması üzerindeki etkisini incelemektedir. Borno Eyaleti, Nijerya'nın kuzeyindeki eyaletlerden biridir. Devlet, sürekli tekrar eden isyan saldırıları nedeniyle büyük oranda zarar görmüştür. Eyaletteki sürekli isyan saldırıları; Boko Haram ve ISWAP olmak üzere iki büyük oluşum tarafından yapılmaktadır. Bu iki oluşumun devam eden isyan faaliyetleri; devlet nezdinde barınma, güvenlik ve insan hayatı için gerekli temel ihtiyaçların teminini etkileyerek yaşam koşullarını olumsuz hale getirmektedir. Devam eden isyanlar, birçok can ve mal kaybına yol açarak milyonlarca insanın evsiz kalmasına neden olmuştur. Hayatta kalma mücadelesi, Borno Eyaletindeki saldırıya uğrayan bazı kişileri evsizler kamplarında veya ev sahibi topluluklar arasında yaşamaya itmiştir. Bu tezin amacı, Borno Eyaletindeki evsizler kamplarında yaşayan, ülke içinde yerinden edilmiş kişilere barınak sağlayacak ve temel ihtiyaçların sağlanmasına yardımcı olacak bir mahalle yerleşimi tasarımı önermektir. Çalışmada etkili bir şekilde veri toplamak için nitel ve nicel työntemler birlikte kullanılmıştır. Başlıca bulgular, isyanın eyaletteki barınma ve temel ihtiyaçların sağlanmasını olumsuz etkilediğini ortaya koymaktadır. Bu da eyalette büyük bir barınma sorunu olduğunu açıkça göstermektedir. Bulgular ayrıca, eyaletteki evsizler kamplarındaki genel yaşam koşullarının yetersiz olduğunu ve çoğu evsizin hayatta kalmak için günlük diğer temel ihtiyaçlara erişimden yoksun olduğunu ortaya koymaktadır. Bu nedenle, isyanın barınak ve temel ihtiyaçlar üzerindeki etkisine bir çözüm olarak, Borno Eyaletindeki evsizler kamplarında yaşayan kişileri barındırmak için bir mahalle yerleşim birimi önerisi tasarlanmıştır. Önerilen tasarımdaki barınak prototipi, üç yatak odalı bir bungalov olarak planlanmıştır. Tasarım, araştırma anketinden belirlendiği gibi, geçim için ihtiyaç duyulan temel olanaklarla şekillendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Shelter and security are among the most important elements for human survival. Globally, insurgencies are known to disrupt the provision these elements. This study is on Borno State insurgency and its impact on the provision of shelter and basic amenities in the state. Borno State is one of the states in the Northern part of Nigeria. The state has suffered from tremendous recurrent insurgency attacks. The incessant insurgency attacks in the state are perpetuated by two renowned sects namely; the Boko Haram and ISWAP sects. The continued insurgent activities of these two sects have left the state in a terrible living condition by affecting the provision of shelter, security and other important elements for human survival in the state. The continued insurgent activities have also led to the loss of many lives and properties, thus causing millions of people to become homeless. The quest for survival has pushed some of these homeless persons in Borno State to living as internally displaced persons in IDP camps or amongst host communities. The aims of this thesis is to propose a neighborhood layout design unit that will serve as a blueprint to help in providing shelter and main needs for internally displaced persons in living in IDP camps in Borno State. The study used a mixed methodology of qualitative and quantitative technique to effectively gather data for the study. Major findings reveal that the insurgency has negatively impacted the provision of shelter and basic amenities in the state. This has caused a huge shelter deficit in the state. Findings also reveal that the general living condition of IDPs in IDP camps in the state is poor with most IDPs lacking access to food daily other basic needs / WASH facilities for survival. Hence, as a solution to the impact of the insurgency has had on shelter and basic amenities, a proposal of a neighborhood layout unit is designed to shelter IDPs living in IDP camps in Borno State. The shelter prototype in the proposed layout will be a three bedroom bungalow. The layout will be incorporated with the basic amenities need for livelihood as identified from the research survey.