Gümrük uyuşmazlıklarında alternatif çözüm mekanizması: Uzlaşma
Alternative resolution mechanism of customs disputes: Reconciliation
- Tez No: 803831
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURAY AŞCI AKINCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Uzlaşma, Vergi Usul Kanunu, Gümrük Kanunu, İdari Çözüm Yolları, Reconciliation, Tax Procedure Law, Customs Law, Administrative Dispute Resolutions
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Uzlaşma müessesesi, vergi ve vergi cezalarına ilişkin uyuşmazlıkların idari aşamada çözümüne olanak sağlayan kurumlardan birisidir. Türk vergi sistemine 1963 yılında giren uzlaşma müessesesi, vergi ihtilaflarının çözümünde kullanılan idari çözüm yollarından en yaygın kullanılanıdır. 213 sayılı Vergi Usul Kanununda düzenlenen uzlaşma müessesesi, yine bu kanunun ikinci maddesi uyarınca gümrük idareleri tarafından alınan vergi ve resimlerin Gümrük Kanunu'na tabi olması sebebiyle gümrük vergi ve idari para cezalarına uygulanamamaktaydı. Ancak 2011 yılında 6111 sayılı Kanunla Gümrük Kanununda yapılan düzenlemeyle gümrük vergilerine ve ceza kararlarına ilişkin uzlaşma müessesesi getirilmiştir. Gümrük vergilerinin öncelikli olarak piyasa düzenleme enstrümanı olması sebebiyle diğer vergiler karşısında yapısal olarak farklı nitelik arz etmesi, gümrük vergi ve cezalarına dair uzlaşma kurumunun da bu özellikler göz önüne alınarak değerlendirilmesinin önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The institution of reconciliation is one of the institutions that allow the resolution of disputes regarding tax and tax penalties at the administrative stage. The institution of reconciliation, which entered the Turkish tax system in 1963, is the most widely used among the administrative solutions used in the resolution of tax disputes. The institution of reconciliation, regulated in the Tax Procedure Law No. 213 pursuant to the second article, it could not be applied to customs taxes and administrative fines since the taxes and duties collected by the customs administrations were subject to the Customs Law No. 4458. However, with the regulation made in the Law No. 4458 with the Law No. 6111 in 2011, an institution of reconciliation regarding customs taxes and penalty decisions was introduced. The fact that it is structurally different from other taxes, primarily because it is a market regulation instrument, has resulted in the reconciliation institution regarding customs taxes to have its own characteristics. Addressing the reconciliation institutions by comparing the reconciliation institutions will also reveal the structural differences of the taxes within the scope of these laws.