Mesleki ve teknik eğitim kurumlarında Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) uygulamasının okul paydaşları açısından incelenmesi
Examination of Vocational Education Center (MESEM) application in vocational and technical education institutions from school stakeholders
- Tez No: 803867
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞÖHEYDA GÖKTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mesleki Eğitim Merkezi, İşgücü, Örgün Eğitim, Vocational Training Center, Labor Force, Formal Education
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 283
Özet
Bu araştırmanın amacı, 2021 Aralık ayı itibariyle Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde açılan Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) uygulamasının okul paydaşları açısından mesleki eğitimle ilgili hedefleri gerçekleştirme noktasında ortaya çıkan olumlu sonuçların, uygulamada okul paydaşları tarafından karşılaşılan sorunların ve sorunların çözümüne yönelik beklentilerin ve önerilerin incelenmesidir. Nitel araştırma yöntemiyle yürütülen araştırmada durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırma, maksimum çeşitlilik örneklem yöntemi kullanılarak Isparta ve Antalya illerinde bulunan MESEM uygulamasının yürütüldüğü Mesleki Ve Teknik Anadolu Liselerinde görev yapan okul yöneticileri, öğretmenler, öğrenim gören öğrenciler, öğrenim gören öğrencilerin velileri, staj uygulamalarının yapıldığı işletmelerden seçilen 59 katılımcı ile yürütülmüştür. Araştırmada veriler görüşme tekniği kullanılarak elde edilmiş ve içerik analizine tabi tutulmuştur. Araştırma sonucunda uygulamanın örgün eğitim dışına çıkmış öğrencilere sağlanan teşviklerle birlikte erken yaşta mesleki eğitim imkânı sunduğu, sektör beklentilerine yönelik işgücünün yetiştirilmeye çalışıldığı ortaya çıkarılmıştır. Uygulamanın denetim ve yaptırım gücünün eksikliği sebebiyle suiistimallere ve keyfi uygulamalara yol açabileceği ve öğrenim çağındaki öğrencilerin örgün eğitimden uzaklaşmasıyla mesleki eğitim veren okulların içini boşalttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the positive results of the Vocational Education Center (MESEM) application, which was opened in Vocational and Technical Anatolian High Schools as of December 2021, in terms of realizing the objectives related to vocational education, the problems encountered by the school stakeholders in practice, and the expectations and suggestions for the solution of the problems. The case study design was used in the research conducted with the qualitative research method. The research was carried out using the maximum diversity sampling method, with 59 participants selected from the school administrators, teachers, students, parents of the students who study in the Vocational and Technical Anatolian High Schools in the provinces of Isparta and Antalya, where the MESEM application is carried out. In the research, the data were obtained by using the interview technique and were subjected to content analysis. As a result of the research, it has been revealed that the application offers vocational training at an early age with the incentives provided to students who have gone out of formal education, and that the workforce is tried to be trained in line with the expectations of the sector. It has been seen that the practice can lead to abuses and arbitrary practices due to the lack of control and sanction power, and vocational education schools are emptied by the fact that the students in the education age move away from formal education.