Dönüştürücü liderlik davranışlarının örgütsel sessizliğe etkisi ve psikolojik güçlendirmenin aracı rolü
The effect of transformational leadership behaviors on organizational silence and the mediating role of psychological empowerment
  1. Tez No: 803932
  2. Yazar: NURDAN SARICAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA GÜNDÜZ ÇEKMECELİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dönüştürücü Liderlik, Örgütsel Sessizlik, Psikolojik Güçlendirme, İletişim, Transformational Leadership, Organizational Silence, Psychological Empowerment, Communication
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu tez, dönüştürücü liderliğin örgütsel sessizlik üzerindeki etkisini ve bu etkinin psikolojik güçlendirmenin aracılığıyla gerçekleşebileceğini araştırmaktadır. Örgütsel sessizlik, eleştirel ve olumsuz görüşlerin ifade edilmesinden kaçınma veya suskunluk gibi davranışlarla ortaya çıkan bir sorundur. Bu durum, örgütsel performansı ve inovasyonu olumsuz etkileyebilir ve çalışanların memnuniyetsizliğini artırabilir. Dönüştürücü liderlik yaklaşımı, liderin takım üyelerine ilham vermesi ve onların potansiyelini ortaya çıkarmasını sağlaması açısından önemlidir. Bu liderlik yaklaşımının, çalışanların özgüvenini artırarak örgütsel sessizliği azaltabileceği düşünülmektedir. Psikolojik güçlendirme ise çalışanların özgüvenini artıran bir yöntemdir ve dönüştürücü liderliğin etkisini güçlendirebilecek bir araçtır. Bu tezin önemi, liderlik yaklaşımlarının örgütsel sessizlik üzerindeki etkisini anlamak için değerlidir. Bu anlayış, örgütlerin daha açık ve katılımcı bir çalışma ortamı yaratabilmesine yardımcı olabilir ve çalışanların görüşlerini ifade etme becerilerini artırarak örgütsel başarıyı destekleyebilir. Dönüştürücü liderlik yaklaşımının, örgütsel sessizliği azaltma potansiyeli vardır ve bu potansiyel psikolojik güçlendirme aracılığıyla artırılabilir.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the impact of transformational leadership on organizational silence and how this impact can be achieved through psychological empowerment. Organizational silence is a problem that arises from behaviors such as avoiding or remaining silent about critical and negative opinions. This situation can negatively affect organizational performance and innovation and increase employee dissatisfaction. The transformational leadership approach is important in terms of inspiring team members and bringing out their potential. It is believed that this leadership approach can reduce organizational silence by increasing employees' self-confidence. Psychological empowerment, on the other hand, is a method that increases employees' self-confidence and can serve as a tool to enhance the effects of transformational leadership. The significance of this thesis lies in understanding the impact of leadership approaches on organizational silence. This understanding can help organizations create a more open and participatory work environment and enhance employees' skills in expressing their opinions, thereby supporting organizational success. The transformational leadership approach has the potential to reduce organizational silence, and this potential can be increased through psychological empowerment.