Dr. Vahid Çabuk'un (1946-2000) hayatı, tarihçiliği, eserleri ve fikrî yapısı
The life, historiography, works, and intellectuel structure of Dr. Vahid Çabuk (1946-2000)
  1. Tez No: 803939
  2. Yazar: MÜTALİP ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Tarih, Biography, History
  6. Anahtar Kelimeler: Vahit Çabuk, Tarihçi, Biyografi, Tarih, Osmanlı Tarihi, Ansiklopediçilik, Tarihi Roman, Şairler, Vahit Çabuk, Historian, Biyografy, History, Ottoman History, Encylopedia, Historıcal Novel, Poems
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
Tezimin konusu muhtelif alanlarda eser üretmiş ve hayatının son gününe kadar bunu devam ettirmiş olan Vahit Çabuk'un hayatını, eserlerini ve fikri yapısını ortaya koymak ve birçok basılmamış eserini gün yüzüne çıkartarak ilim dünyasına ve araştırmacılara katkı sağlamaktır. Tezde, Tarih, roman, hikâye, anı, tiyatro eseri, gazete yazısı yazan çok yönlü entelektüel Vahit Çabuk'un hayatı incelenmiş, daha sonra ürettiği bütün eserlere yer verilmiş ve incelemesi yapılmıştır. Bu eserlerin hepsinin açıklaması ve analizi yapılarak teze eklenmiş ve akademik değeri ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Çalışmada Vahit Çabuk'un yetiştiği ortam, geliştiği ortam ve yaşamının sonuna kadar olan çizgisi incelenmiştir. Yazmış olduğu bütün eserler(yayımlanmamışlar dâhil) tasnif edilerek tek tek incelenmiştir. Tarihçiliğinin yanı sıra roman, şiir, gazete yazısı ve ansiklopedist özelliği ile çok yönlü bir entelektüel olan Çabuk'un bu eserleri detaylı irdelenmiştir. Tarihçiliği ve fikri yapısı ayrı olarak incelenen yazarın entelektüel birikiminden faydalanarak bir kısım oluşturulmuş ve akademik değeri ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Çalışmamın amacı ilim dünyasında değeri anlaşılmamış veya anlaşılamamış ilim adamı Vahit Çabuk'un biyografisiyle beraber basılmış ve özellikle basılmamış eserlerini irdelemek, yapmış olduğu çalışmaları, tarihçiler ve araştırmacılara sunulmasını sağlayarak tarih ilmine katkıda bulunması hedeflenmiştir. Bu doğrultuda yazarın bütün evrak-ı metrukeleri incelenmiş ve teze eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of history encompasses every event that has occurred from the past to the present day. Consequently, the works of historians become even more significant. The most important criterion for assessing the value of a historian in the academic world is their ability to produce scholarly work with objectivity and determination. The determination of who is objective is left to the appreciation of the scholars and researchers who contribute to the field of history. My thesis aims to shed light on the life, works, and intellectual structure of Vahit Çabuk, who has produced works in various fields and continued to do so until his last days, by bringing forth many unpublished works and contributing to the academic world and researchers. The purpose of my study is to examine the biography of Vahit Çabuk, an unsung or underappreciated scholar in the academic world, and delve into his published and particularly unpublished works, with the aim of presenting them to historians and researchers to contribute to the field of history. In this regard, all the remaining documents of the author have been examined.