Yerel yönetimler bağlamında Türkiye'de su yönetimi: Ordu ve Giresun illeri örneği
Water management in Turkey within the context of local governments: Example of Ordu and Giresun provinces
- Tez No: 804111
- Danışmanlar: PROF. DR. AZİM ÖZTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yeni Kamu Yönetimi, Kamu Hizmeti, Yerel Yönetim, Yerel Yönetim Modeli, Su Yönetimi, New Public Administration, Public Service, Local Government, Local Government Model, Water Management
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 624
Özet
Su, sonsuz olmayan kıt kaynaktır. Suyun bu niteliğinden kaynaklanan problemler ise homojen değildir. Bu tespit, suyun insan hakları bağlamında evrensel bir değer taşıması yanında sorunları boyutuyla yerel bir mesele olduğunu işaret etmektedir. Yönetim, ekoloji ve adalet kavramlarıyla ilişki kurularak açıklanan su, fiziksel olma özelliği dışında; idari ve siyasi boyutlarıyla politika geliştirilmesi gereken bir yönetim konusu olarak her ülkenin yönetim koşullarında, hakim paradigmalar ışığında şekil almakta; ülkeler özelinde suyun sürdürülebilir yönetim modeline yönelik arayışları gündemde tutmaktadır. Türkiye'de idarenin bütünlüğü ilkesi temelinde, merkezi ve yerel yönetimler düzeyinde birimler su yönetiminden sorumludur. Yerel yönetimler düzeyinde Büyükşehir Belediyesi modelinde iki kademeli metropoliten yönetim modelinde suyun yönetimi tek merkezden sağlanmaktadır. Büyükşehir belediyesi modelinde olmayan illerde ise çok sayıda yerel yönetim birimi su yönetiminden sorumludur ve bu yapı parçalı bir yönetim görüntüsü ortaya çıkarmaktadır. Kapsamına aynı coğrafi bölgede sınır komşusu olan Giresun ve Ordu illerini örneklem alan çalışma; yerel yönetimler bağlamında su yönetiminin mevcut durumunu karşılaştırmalı olarak inceleme amacındadır. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış; yerel düzeyde su yönetiminden sorumlu su yöneticileriyle yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ışığında görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda; yerelde merkezileştirilmiş kurumsal yapılarla, stratejik planlama temelinde ilerleyen su yönetiminin suyun sürdürülebilir niteliğini su yatırımları, su tasarrufu, atık su yönetimi, su yönetişimi bakımından olumlu yönde etkilediği; yerel yönetimler düzeyinde su yönetimindeki mevcut parçalı yapının bütünleştirilmesi ve su yönetim ölçeğinin yeniden yapılandırılmasına ihtiyaç duyulduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Water is an infinitely scarce resource. The problems arising from this nature of water are not homogeneous. This finding indicates that water has a universal value in the context of human rights, as well as a local issue in terms of its problems. Water, which is explained by establishing a relationship with the concepts of management, ecology and justice, apart from its physical feature; It takes shape in the light of prevailing paradigms in the administrative conditions of each country, as a management issue that requires policy development with its administrative and political dimensions; In particular, the search for a sustainable management model of water keeps on the agenda. On the basis of the principle of the integrity of the administration in Turkey, units at the level of central and local governments are responsible for water management. At the level of local governments, in the Metropolitan Municipality model, the water management is provided from a single center in the two-stage metropolitan management model. In provinces that are not in the metropolitan municipality model, many local government units are responsible for water management and this structure reveals a fragmented management image. The study, which takes the borders of Giresun and Ordu provinces in the same geographical region as a sample; It aims to comparatively examine the current state of water management in the context of local governments. Qualitative research method was used in the study; In the light of semi-structured interview technique, interviews were conducted with water managers responsible for water management at the local level. As a result of the research; water management, which proceeds on the basis of strategic planning with locally centralized institutional structures, positively affects the sustainable quality of water in terms of water investments, water saving, waste water management, water governance; It has been concluded that there is a need for integrating the fragmented structure in water management at the level of local governments and restructuring the water management scale.