Öğretmen adaylarının dijital bağımlılık düzeyleri ile iletişim becerileri arasındaki ilişkinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
An investigation of the relationship between pre-service teachers' levels of digital addiction and communication skills in terms ofvarious variables
  1. Tez No: 804166
  2. Yazar: EŞREF GÜLDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLHAMİ ARSEVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital bağımlılık, İletişim becerileri, Öğretmen adayları, Sınıf, Digital Addiction, Communication Skills, Pre-service Teachers, Class
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmanın amacı: Öğretmen adaylarının dijital bağımlılık düzeyleri ile iletişim becerileri arasındaki ilişkinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesidir. 2020-2021 eğitim öğretim yılında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde belirlenen (n=571) öğretmen adayı çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır. Bu araştırma, nicel araştırma yöntemiyle ilişkisel tarama modelinde bir araştırmadır. Öğretmen adaylarının iletişim becerileri ile dijital bağımlılık düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek üzere Dilci (2019) tarafından geliştirilen“Dijital Bağımlılık Ölçeği”(DBÖ) ve Korkut (1996) tarafından geliştirilen“İletişim Becerilerini Değerlendirme Ölçeği”(İBDÖ) kullanılarak veriler toplanmıştır. Verilerin analizinde SPSS programı kullanılmıştır. Ölçeklerin her bir alt boyutu ve genelinde verilerin normal dağılım gösterip göstermediğini belirlemek için Kolmogorov Simirnov, her bir değişkenin her bir alt boyutundaki dağılımlara bakılarak normal dağılımın olduğu durumlarda T testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi, normal dağılımın olmadığı durumlarda ise Mann Whitney U Testi ve Kruskal Wallis Testleri kullanılmıştır. Çalışma sonucunda, öğretmen adaylarının dijital bağımlılık düzeylerinin düşük düzeyde olduğu, kadın öğretmen adaylarının dijital bağımlılık düzeyleri ile erkek öğretmen adaylarının dijital bağımlılık düzeyleri arasında anlamlı bir fark (yoksunluk alt boyutu hariç) bulunmamıştır. Öğretmen adaylarının öğrenim gördükleri sınıf düzeylerine göre 1.ve 2. sınıfta öğrenim gören öğretmen adaylarının dijital bağımlılık düzeylerinin 3.ve 4. Sınıfta öğrenim gören öğretmen adaylarının dijital bağımlık düzeylerinden anlamlı derecede yüksek olduğu bulunmuştur. Öğretmen adaylarının dijital bağımlılık düzeylerinin öğrenim gördükleri bölümlere göre anlamlı farklılıklar gösterdiği belirlenmiştir. Ayrıca Öğretmen adaylarının iletişim becerilerinin yüksek olduğu, iletişim becerileri düzeyleri arasında kadın ve erkek öğretmen adayları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Öğrenim gördükleri sınıf düzeyleri ve öğrenim gördükleri bölümlere göre de yine anlamlı bir farkın bulunmamıştır. Öğretmen adaylarının dijital bağımlılık düzeyleri ile iletişim becerileri arasında negatif yönlü düşük düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bulgular, literatüre dayalı olarak yorumlanmış ve buna göre alana dair önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between pre-service teachers' levels of digital addiction and their communication skills in terms of various variables. The sample of the study consists of 571 teacher candidates determined at the Faculty of Education, Sivas Cumhuriyet University during the 2020-2021 academic year. This research is a quantitative research conducted in a correlational survey model. Data were collected using the“Digital Addiction Scale”(DAS) developed by Dilci (2019) and the“Communication Skills Assessment Scale”(CSAS) developed by Korkut (1996) to examine the relationship between teacher candidates' communication skills and levels of digital addiction. The SPSS program was used for data analysis. In order to determine whether the data showed a normal distribution for each sub-dimension and overall of the scales, the Kolmogorov-Smirnov test was used. In cases where normal distribution was observed for each distribution of each variable's sub-dimensions, t-tests and one-way analysis of variance (ANOVA) were used. In cases where normal distribution was not observed, the Mann-Whitney U test and the Kruskal-Wallis test were used. The study found that the levels of digital addiction among teacher candidates were low, and there was no significant difference in the levels of digital addiction between female and male teacher candidates (except for the dimension of deprivation). It was found that teacher candidates studying in the 1st and 2nd grades had significantly higher levels of digital addiction compared to those studying in the 3rd and 4th grades. The study also revealed that the levels of digital addiction among teacher candidates varied significantly depending on the departments in which they studied. Furthermore, it was found that the communication skills of teacher candidates were high, and there was no significant difference in communication skills levels between female and male teacher candidates. There was also no significant difference in communication skills levels based on the grade levels and departments in which the teacher candidates were enrolled. A negatively significant, low-level relationship was found between the levels of digital addiction among teacher candidates and their communication skills. The findings were interpreted based on the literature, and recommendations for the field were provided accordingly.