Arı sütünün dişi ve erkek ratlarda büyüme ve cinsiyet hormonları üzerine etkisi
Growth and male rats of royal jelly and effect on gender hormones
  1. Tez No: 804179
  2. Yazar: ZEYNEP TİTİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL SİLİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Arı sütü, büyüme hormonları, cinsiyet hormonları, Royal jelly, growth hormones, sex hormones
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Apiterapi, insanlığın arı ürünlerini kullanarak çok eskilerden beri tercih ettiği tedavi yöntemlerinden biridir. Arı sütü çok kıymetli bir arı ürünlerinden biridir. Yapılan bilimsel çalışmalarda arı sütünün antibakteriyel, antiinflamatuar, vazodilatatör, hipotansif, antioksidan, antidiyabetik, antihiperkolesterolemik ve antitümoral aktiviteye sahip olduğu tespit edilmiştir. Arı sütünün içeriğinde amino asitler, fenolik bileşikler, vitaminler, yağ asitleri, mineral ve karbonhidratlar bulunur. Bu çalışmada arı sütünün deney hayvanlarında büyüme ve cinsiyet hormonları üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada toplam 128 adet dişi ve erkek Wistar albino rat 16 gruba ayrılmıştır. Bu gruplarda 5, 6, 7 ve 8 haftalık dişi ve erkek ratlar ayrı gruplara alınırken, her hafta için dişi ve erkek cinsiyet kontrol grupları oluşturulmuştur. Kontrol grupları dışında deneme gruplarındaki ratlara gavajla 400 mg/kg bw gavajla arı sütü verilmiştir. Çalışma sonunda elde edilen kan örneklerinde folikül uyarıcı hormon (FSH), lüteinizan hormon (LH), östradiol (E2) ve testosteron (Ts) seviyeleri radyoimmünoassay ile tespit edilmiştir. Doku örneklerinde histopatolojik analiz yapılmıştır. Çalışma sonunda sonunda büyüme hormonu somatomedin c ile cinsiyet hormonları FSH ve LH seviyeleri önemli oranda etkilenmezken, testosteron ve östradiol hormonlarının önemli ölçüde etkilendiği tespit edilmiştir. Bu nedenle gelişme döneminde (özellikle puberte) arı sütünün hormonal etki gösterebileceği göz önünde tutulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Apitherapy is one of the treatment methods that humanity has preferred since ancient times by using bee products. Royal jelly is one of the most valuable bee products. In scientific studies, it has been determined that royal jelly has antibacterial, anti-inflammatory, vasodilator, hypotensive, antioxidant, antidiabetic, antihypercholesterolemic and antitumoral activities. Royal jelly contains amino acids, phenolic compounds, vitamins, fatty acids, minerals and carbohydrates. In this study, it was aimed to determine the effect of royal jelly on growth and sex hormones in experimental animals. A total of 128 female and male Wistar albino rats were divided into 16 groups in the study. In these groups, male and female rats at 5, 6, 7 and 8 weeks of age were taken into separate groups, and female and male sex control groups were formed for each week. Except for the control groups, the rats in the experimental groups were given royal jelly with 400 mg/kg bw gavage. At the end of the study, follicle stimulating hormone (FSH), luteinizing hormone (LH), estradiol (E2) and testosterone (Ts) levels were determined by radioimmunoassay. Histopathological analysis was performed on tissue samples. At the end of the study, it was determined that while growth hormone somatomedin c and sex hormones FSH and LH levels were not significantly affected, testosterone and estradiol hormones were significantly affected. Therefore, it should be kept in mind that royal jelly may have a hormonal effect during the development period (especially at puberty).