Arı sütünün gebe ve yeni doğan ratlarda büyüme ve cinsiyet hormonları üzerine etkisi
The effect of royal jelly on growth and sex hormones in pregnant and newborn rats
  1. Tez No: 1016616
  2. Yazar: SELDA ÖZKAN KOÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL SİLİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Arı sütü, büyüme hormonu, cinsiyet hormonları, Royal jelly, growthhormone, sex hormones
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Arı sütü sağlık üzerine önemli etkileri olan fonksiyonel bir gıdadır. Bilimsel çalışmalarda arı sütünün östrojenik etkisi olduğu bildirilmektedir. Ergenlik döneminde büyümenin hızlanmasını sağlayan en önemli etken büyüme hormonu ve seks steroidleridir. Bu çalışmada arı sütünün gebe ve yeni doğan ratlarda cinsiyet hormonları üzerine etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Bu amaçla 72 Wistar albino rat kullanmıştır. Bunlardan 24'ünün gebeliği smear testi ile doğrulanmıştır. Geri kalan 52 rattan (26 erkek 26 dişi) yeni doğan deneme gurubunu oluşturmuştur. Gebe ratlara 21 gün,annesine arı sütü verilmiş ve verilmemiş yeni doğan rat gruplarına 60 gün boyunca iki farklı dozda arı sütü verilerek büyüme hormonu GH; insülin benzeri büyüme faktörüIGF-1, cinsiyet hormonu seviyeleri (total testosteron, luteinize edici hormon; LH, folikül uyarıcı hormon; FSH) tespit edilmiştir. Gebe ratlarda hormon seviyelerinde anlamlı fark görülmemiştir. Dişi yeni doğan ratlarda LH, erkek yeni doğan ratlarda ise testosteron ve IGF-1 seviyeleri önemli oranda farklılık göstermiştir.Ayrıca serumda aminotransferazlar;alanin aminotransferaz (ALT), aspartat aminotransferaz (AST), serum total kolesterol (TC),serum düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL), serum yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) ve trigliserit seviyeleri tespit edilmiştir. Gebe ratlarda AST, ALT ve trigliserit seviyeleri, yenidoğan dişi ratlarda kolesterol seviyesianlamlı farklılık göstermiştir.Sonuç olarak gebelerde ve yenidoğanlarda arı sütü hormon ve biyokimya değerleri takip edilerek önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Royal jelly is a functional food with significant effects on health. Scientific studies report that royal jelly has estrogenic effects. During puberty, the most important factors accelerating growth are growth hormone and sex steroids. This study aimed to determine the effects of royal jelly on sex hormones in pregnant and newborn rats. For this purpose, 72 Wistar albino rats were used. Pregnancy in 24 of them was confirmed by smear test. The remaining 52 rats (26 males and 26 females) constituted the newborn experimental group. Pregnant rats were given royal jelly for 21 days, and newborn rat groups whose mothers had or had not received royal jelly were administered two different doses of royal jelly for 60 days. Growth hormone (GH), insulin-like growth factor (IGF-1), and sex hormone levels (total testosterone, luteinizing hormone (LH), follicle-stimulating hormone (FSH) were determined. No significant differences were observed in hormone levels in pregnant rats. LH levels in female newborn rats and testosterone and IGF-1 levels in male newborn rats showed significant differences. In addition, serum aminotransferases: alanine aminotransferase (ALT), aspartate aminotransferase (AST), serum total cholesterol (TC), serum low-density lipoprotein (LDL), serum high-density lipoprotein (HDL), and triglyceride levels were measured. AST, ALT, and triglyceride levels in pregnant rats, and cholesterol levels in female newborn rats, showed significant differences. As a result, royal jelly may be recommended for pregnant individuals and newborns with monitoring of hormone and biochemical values.